news

53 de elevi din judetul Alba au intrat in vacanta de transhumanta. Ei isi vor relua cursurile, odata cu ceilalti colegi, la toamna

Vorbim despre copii din satele de oieri de pe Valea Sebesului. In aceasta perioada, unii dintre acestia isi vor insoti parintii in transhumanta pentru „varatul” oilor la munte, potrivit alba24.ro.

Majoritatea localnicilor din satele Loman, Plesi si Tonea, comuna Sasciori, si Strungari si Purcareti, comuna Pianu de Jos, se ocupa cu cresterea oilor si practica transhumanta periodica.

Astfel, au intrat, deja, in vacanta, de vineri, 53 de copii din localitatile mentionate, potrivit situatiei prezentate de Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

In luna mai, oamenii din aceste locuri urca cu animalele in zona fanatelor, unde stau aproximativ o luna, pana la sarbatoarea Sanzienelor.

De aici pleaca apoi cu turmele de oi in pasunile alpine, unde stau o perioada de trei luni, pana dupa sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, in 8 septembrie. Apoi coboara din nou in zona prealpina, la fanate. Si dupa alte cateva saptamani, se intorc in sat.

Pentru „varatul” oilor la munte, fiecare sat isi are propriile stane, unde organizarea vietii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinatati. In toata aceasta perioada a transhumantei, copiii isi insotesc familiile sus pe munte.

Ca sa recupereze, elevii-ciobani merg la scoala si sambata

Din acest motiv, scolile din aceste sate functioneaza dupa o alta structura a anului scolar, aprobata de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Alba. Pentru a recupera programa scolara, copiii din satele respective merg la scoala si sambata.

Si in timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeasi structura a anului scolar, cu o vacanta de vara de patru luni si jumatate.

Ceilalti elevi mai au cursuri pana in 21 iunie. Elevii de clasa a VIII-a termina scoala in 14 iunie, iar cei din clasa a XII-a, in 7 iunie. Vacanta de vara va fi in perioada 22 iunie – 8 septembrie.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

O oră ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

2 ore ago

Netanyahu a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi: „Am luat decizii care nu au fost intotdeauna acceptate de esalonul militar”

Premierul israelian a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi care a fost infiintat in regim de…

31 de minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

2 ore ago