„60% dintre cei care ajung de pe ruta Mediteranei trebuie sa se intoarca.” Manfred Weber (PPE) avertizeaza ca imigratia creste extrema dreapta in Europa

externe

In cadrul unei conferinte de presa, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), al carui grup este cea mai mare formatiune din Parlamentul European, a vorbit despre rezultatele recente ale alegerilor olandeze, care au dus la victoria surprinzatoare a lui Geert Wilders si a partidului sau (PVV) de extrema dreapta si anti-islam, dupa o campanie electorala dominata de criza costului vietii, lipsa de locuinte la preturi accesibile si cresterea numarului solicitantilor de azil, conform Euronews. Desi nu este inca clar daca Wilders va reusi sa obtina o majoritate guvernamentala si sa devina prim-ministru, afirmarea sa puternica starneste temerile aparitiei unui val de extrema dreapta la urmatoarele alegeri europene, programate pentru 6-9 iunie.

Daca guvernele nu pot demonstra ca pot gestiona eficient imigratia, urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European ar putea fi o victorie zdrobitoare pentru extrema dreapta, avertizeaza Manfred Weber. „Oamenii vor sa vada rezultate. Si asta in practica inseamna ca trebuie sa reducem numarul sosirilor ilegale”, a declarat Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, potrivit Euronews.

Noul Pact pentru Migratie si Azil, ar trebui semnat inainte de alegerile europene

In primele zece luni ale anului 2023, Uniunea Europeana a inregistrat aproape 331.000 de treceri neregulate ale frontierei. „Centrele de primire din Austria, Belgia, Olanda si Germania sunt pline. Oamenii vad imaginile de la Lampedusa”, a continuat Weber, „si vor un stat care sa rezolve problemele, care sa gestioneze situatia. Iar noi pana acum nu am facut acest lucru”.

„60% dintre cei care ajung de pe ruta Mediteranei nu pot ramane. Trebuie sa se intoarca. Numai ca in ceea ce priveste repatrierile, statul este deficitar”, a subliniat Manfred Weber.

Sondajele arata ca partidele de extrema dreapta se bucura de o pozitie puternica in tari precum Franta, Germania, Austria si regiunea flamanda a Belgiei si ca sunt in crestere in Portugalia si in Romania. In baza acestor temeri, Weber a cerut Parlamentului European si statelor membre sa incheie Noul Pact pentru Migratie si Azil inainte ca europenii sa mearga la vot, astfel incat guvernele sa aiba cel putin un rezultat pentru alegatorii sceptici.

Noul Pact este o reforma cuprinzatoare a politicii comune a blocului care prevede un sistem permanent de „solidaritate obligatorie” pentru a se asigura ca povara este impartita efectiv intre cele 27 de tari. „Avem nevoie de o solutie. Daca nu vom reusi sa gasim o solutie pentru pactul privind migratia, riscam sa ne aflam intr-o situatie foarte dificila pentru Uniunea Europeana”, a spus Weber.

Tunisia „ne va ajuta sa luptam impotriva imigratiei ilegale”

Pozitia lui Weber vizavi de migratie a fost criticata de grupurile socialiste si de verzi ca o incercare de a linisti extrema dreapta si de a imita agenda radicala sub umbrela centrismului. In ultimii ani, mai multe partide apartinand PPE au incheiat acorduri de coalitie cu formatiuni de extrema dreapta pentru a ajunge la putere.

In Italia, Forza Italia, afiliata PPE, este unul dintre cele trei partide care sustin guvernul primului ministru Giorgia Meloni, descris drept cel mai de dreapta executiv din istoria tarii. La inceputul acestei luni, Meloni a semnat un protocol cu prim-ministrul albanez Edi Rama pentru a externaliza catre tara balcanica procesarea a pana la 36.000 de cereri de azil pe an. Un acord fara precedent, care a ridicat semne de intrebare serioase cu privire la aplicarea extrateritoriala a dreptului UE si la potentialele incalcari ale drepturilor omului. Meloni a aparat protocolul prezentandu-l ca o dezvoltare naturala a concentrarii UE pe „dimensiunea externa” a migratiei, un termen generic pentru a promova o cooperare mai stransa cu tarile de tranzit si de origine, cu scopul final de a preveni sosirile neregulamentare pe teritoriul european. Pana acum, singura realizare la nivel european a „dimensiunii externe” a fost memorandumul de intelegere cu Tunisia, principala poarta de acces pentru migrantii care incearca sa ajunga pe tarmurile italiene.

Cu toate acestea, Weber pare optimist si spune ca, daca blocul isi respecta promisiunile de investitii fata de Tunisia, tara „ne va ajuta sa luptam impotriva imigratiei ilegale”. „Stiu ca lucrurile nu sunt usoare, insa acum avem ocazia sa lucram impreuna cu vecinii nostri,” le-a spus liderul PPE jurnalistilor. „Acordul cu Tunisia este cel mai urgent lucru,”a incheiat acesta, conform Euronews.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: