Fost ministru PSD de Externe: „Dancila a avut un discurs obraznic, impotriva Europei. Romania va avea probleme”

news

Cristian Diaconescu, fost ministru PSD de Externe si al Justitiei, afirma ca rezolutia impotriva Romaniei nu poate fi evitata dupa prestatia lui Dancila la Strasbourg. Ela  criticat dur prestatia lui Dancila din Parlamentul European, pe care a numit-o „obraznica”.

Diaconescu considera ca acuzatiile lui Dancila privind „protocoalele secrete” nu aveau nicio legatura cu sibiectul dezbaterii de la Strasbourg.

„Am inteles si ca, direct sau indirect, MCV este vinovat de protocoale, ceea ce mi se pare o retorica de-a dreptul iesita din orice context. Am mai inteles ca diversi experti care construiesc rapoartele MCV ar trebui identificati rapid in fata PE, dupa cum spune premierul.

Aici sunt cateva elemente, dincolo de absurdul ridicarii unui asemenea subiect care nu intereseaza pe nimeni in PE. Aceste protocoale nu au fost dovedite ilegale de nimeni in Romania. Autoritatile de la Bucuresti invoca in fata institutiilor europene efecte generate de aceste protocoale fara a fi clarificat in fata unei instante independente chestiunea legalitatii lor”, a spus Diaconescu intr-un interviu pentru ziare.com.

El spune ca Dancila a avut un discurs „impotriva Europei”.

„A fost un discurs impotriva Europei. Partea extraeuropeana are interesul de a crea tensiuni si divizari in UE, iar discursul unui premier al unei tari UE si NATO impotriva institutiilor, valorilor europene serveste unei cauze chiar si fara sa-si dea seama.

(…) Romania va avea probleme, pentru ca Europa a intrat in logica de raspuns. Polonia, Ungaria, acum Romania. Sunt raspunsuri etapizate, dar un raspuns la rigiditatea Bucurestiului va exista cu siguranta”, a adaugat Diaconescu.

Fostul ministru a detaliat apoi cu ce fel de „probleme” s-ar putea confrunta Romania.

„Sunt multe alte parghii cu mult mai eficiente (fata de activarea articolului 7) care pot fi utilizate in astfel de cazuri. Ei sunt informati cu privire la ce urmeaza sa se intample si ar trebui sa inteleaga ca situatia nu poate ramane asa, pentru ca europenii sunt preocupati in primul rand de viitorul Europei.

Sunt domenii de interes in care Romania ar trebui sa fie cat se poate de dedicata obtinerii de sprijin, de facilitati din partea zonei europene. Daca UE constata ca intr-un domeniu de maxim interes atitudinea Bucurestiului e necorespunzatoare, in mod evident vor reactiona.

Europa nu vrea sa creeze precedente, deci trebuie gasite acele parghii care sa determine Bucurestiul sa-si schimbe politicile. Nu cred ca se va putea, dar sper sa gresesc. Sunt elemente de presiune in zona guvernamentala, politica.

(…) Cred ca vor incerca sa adopte acele masuri care, explicate public, sa arate o sanctionare a politicului, vor incerca sa evite societatea romaneasca pentru ca ea, prin toate manifestarile, e clar de partea europeana”, a adaugat Diaconescu.

El a subliniat ca o rezolutie legata de Romania nu mai poate fi evitata.

„Cred ca e prea tarziu, avand in vedere si tipul de prestatie a reprezentantilor Romaniei din PE. Daca politicienii romani isi recunoasteau o serie de erori, promiteau masuri si validau spiritul european, plus niste demersuri de cancelarie pentru care nu au oameni, poate se extindea putin perioada.

Nu vad nicio sansa ca pana in noiembrie sa nu se decida pe baza unui raport si o serie de pasi graduali in legatura cu Romania.

(…) Probabil ca, intr-o prima etapa, se vor referi direct la faptul ca in Romania se adopta masuri care incalca dreptul european in chestiunea sistemului judiciar, ceea ce va rezulta din rapoartele Comisiei de la Venetia, GRECO si mai ales MCV, si la faptul ca legislatia adoptata in Romania nu e conforma cu legislatia europeana”, a concluzionat Diaconescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: