Zi neagra pentru PSD. Comisia de la Venetia arunca la gunoi modificarile pe justitie. Iordache, trimis sa se faca de ras

news

Comisia de la Venetia are pe ordinea de zi a sedintei plenare de vineri adoptarea a doua opinii privind Justitia din Romania, cea preliminara referitoare la Legile Justitiei si una privind codurile penale, la dezbatere urmand sa fie prezent si Florin Iordache.

Comisia de la Venetia are, pe ordinea de zi a sedintei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania.

„Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) este asteptata sa adopte o opinie referitor la amendamentele aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala din Romania”, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Europei, postat pe site-ul institutiei, cu referire la sesiunea plenara din 19 octombrie.

Plenul Comisiei este asteptat, de asemenea, sa aprobe opinia preliminara publicata in iulie cu privire la modificarile aduse legilor justitiei. Astfel, Comisia de la Venetia este invitata sa aprobe avizul preliminar la proiectele de amendamente la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz a fost facut deja public.

”In cazul in care a fost emisa o ordonanta guvernamentala de urgenta prin care sunt aplicate anumite recomandari formulate in acel aviz preliminar, Comisia de la Venetia ar putea fi invitata sa adopte un alt aviz preliminar, cu unele modificari”, se arata pe site-ul Comisiei de la Venetia.

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei, Florin Iordache, a declarat duminica, pentru Mediafax, ca va participa la reuniunea Comisiei de la Venetia.

„Pe 19 si 20 este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Venetia si voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminara”, a declarat, duminica, Florin Iordache.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care este si membru al Comisiei de la Venetia, a avut mai multe intalniri in ultima perioada cu membrii Comisiei.

OUG pentru modificarea legilor Justitiei a fost aprobata, luni, de Executiv si publicata marti in Monitorul Oficial.

Ce spunea Comisia de la Venetia in opinia preliminara din iulie

Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului justitiei.

De asemenea, Comisia de la Venetia mai recomanda Romaniei, sa elimine sau sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori sa invalideze solutii ale procurorilor din lipsa de temei si sa elimine restrictia propusa privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

O alta recomandare adresata Romaniei este suplimentarea prevederilor privitoare la raspunderea materiala a magistratilor prin declararea explicita a faptului ca, in absenta relei credinte si/sau a neglijentei evidente, magistratii nu sunt raspunzatori pentru o solutie care ar putea fi contestata de o alta instanta.

De asemenea, Comisia recomanda autoritatilor romane sa reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate in cadrul procuraturii care sa se ocupe de investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori si, ca alternativa adecvata in aceasta privinta, sa recurga la procurori specializati, simultan cu masuri de salvgardare procedurale eficiente.

Comisia de la Venetia mai recomanda Romaniei sa reexamineze, pentru o mai buna stabilire a lor, bazele pentru revocarea membrilor CSM si sa elimine posibilitatea de a revoca membri alesi ai CSM prin vot de neincredere din partea adunarilor generale ale instantelor sau parchetelor (inclusiv prin intermediul petitiilor) si sa identifice solutii care sa permita o participare mai eficienta, in activitatea CSM, a membrilor CSM care sunt din afara sistemului judiciar.

De asemenea, autoritatilor de la Bucuresti li se recomanda sa renunte la schema de pensionare anticipata daca nu poate fi certificat faptul ca aceasta nu va avea niciun impact advers asupra functionarii sistemului si sa garanteze ca masurile propuse de „evaluare” a magistratilor se bazeaza pe criterii clar specificate si sunt cuplate cu o protectie procedurala adecvata si cu dreptul de apel la tribunal si sa identifice mijloace de a intari mecanismele de supraveghere ale serviciilor de informatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: