Un comunicat al DNA arata o situatie dramatica. Politicienii care fura nu mai au motive sa se teama ca sunt interceptati

news

DNA a dat publicitatii, vineri, un comunicat de presa in care anunta ca este vizata de un control al Curtii de Conturi. Un comunicat a fost strecurata si informatia ca DNA nu mai efectueaza niciun fel de interceptari.

Comunicatul apare dupa ce Antena 3 a anuntat miercuri ca DNA este controlata de Curtea de Conturi pentru ca a fi efectuat „cheltuieli nelegale”. DNA neaga cele spuse de Antena 3 si vine cu o precizare: „Cu referire la vehicularea unor sume destinate ‘interceptarilor’, precizam faptul ca DNA nu are prevazute in buget sume cu aceasta destinatie”.

”Cu referire la informatii vehiculate in spatiul public care acrediteaza ideea unor cheltuieli efectuate in mod nelegal de catre D.N.A din ‘fonduri operative’, in contextul in care institutia nu ar mai fi fost controlata de ani de zile, BIRP face urmatoarele precizari:

1. DNA a fost supusa, in mod periodic, controalelor Curtii de Conturi a Romaniei, de regula o data la 3 ani, insa au existat si controale anuale, ultimul dintre acestea fiind efectuat in perioada ianuarie – februarie 2018 (audit public extern asupra anului 2017), ocazie cu care nu au fost constatate niciun fel de deficiente/abateri, motiv pentru care a fost eliberat CERTIFICATUL DE CONFORMITATE.

De altfel, o situatie similara a fost statuata in mod constant, cu ocazia controalelor Curtii de Conturi a Romaniei anterioare, aspect ce poate fi regasit inclusiv in unele dintre Rapoartele Publice Anuale ale Curtii de Conturi.

2. Cu referire la asa-zisele ‘fonduri operative’ este de precizat faptul ca DNA nu are cuprinse in buget asemenea fonduri, ci, in conformitate cu art. 4 alin. (4) din OUG nr. 43/2002, actualizata, in bugetul DNA se regaseste un fond de 2.000.000 lei prevazut cu destinatie speciala, anume, organizarea si constatarea infractiunilor flagrante de coruptie.

Precizam faptul ca din acest fond nu se fac niciun fel de cheltuieli de natura celor invocate in mass-media, iar la finele anului, peste 95% din acest fond se returneaza la Bugetul de Stat (diferenta fiind cauzata de costurile aferente cursului valutar utilizat la cumpararea/vanzarea valutei necesare flagrantului, comisioane bancare, etc.).
Este relevant de mentionat ca, in momentul de fata, exista un control al Curtii de Conturi a Romaniei pentru verificarea modului de utilizare a fondului de flagrant pentru perioada anilor 2016-2018.

3. Cu referire la vehicularea unor sume destinate ‘interceptarilor’, precizam faptul ca DNA nu are prevazute in buget sume cu aceasta destinatie.

4. Asa cum rezulta de pe site-ul institutiei, din bugetul alocat anual pentru DNA, peste 90% reprezinta cheltuieli cu personalul, diferenta fiind utilizata pentru cheltuieli de intretinere si functionare, dotari, cofinantari fonduri europene, inclusiv fondul de 2.000.000 lei amintit la pct. 2.

Precizam ca evolutia crescatoare a bugetului din ultimii ani este determinata de cresterile salariilor din sistemul public”, se arata in comunicatul DNA.

Mare parte dintre dovezile cu care au fost condamnati coruptii de rang inalt s-au bazat pe interceptari, realizate in trecut de SRI, in care acestia isi descriau actiunile ilegale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: