Victimele hotiilor lui Liviu Dragnea, prezentate intr-un reportaj al televiziunii publice din Germania: „Primeste o pensie de invaliditate, circa 30 de euro pe luna”

news

Postul public german de televiziune ARD Das Erste a realizat un reportaj in Romania, la Bucuresti si Teleorman, in care scoate in evidenta abuzurile de putere comise de Liviu Dragnea in trecut si in prezent. ”Lipsiti de putere in fata lui Liviu Dragnea?”, se numeste reportajul, care a fost difuzat in cadrul emisiunii Weltspiegel.

Jurnalistii germani au gasit una dintre victimele abuzurilor lui Dragnea, Geta Troncea, si arata cum seful PSD a incercat sa introduca un regim de forta prin folosirea jandarmilor in 10 August.

Iata traducerea reportajului:

Lipsiti de putere in fata lui Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din tara, poate rasufla usurat. Paraseste din nou tribunalul fara o condamnare. In prima instanta a fost condamnat la 3,5 ani de inchisoare pentru abuz masiv in serviciu intr-un domeniu deosebit de sensibil. E vorba de copii din camine de orfani. Jurnalistul de investigatie Attila Biro urmareste procesul. Pentru el dovezile sunt clare. Dragnea a avut grija ca doua colaboratoare ale partidului sau sa fie angajate si platite la directia pentru protectia copilului (DGASPC). Dar cele doua nu au aparut niciodata la locul de munca. In schimb au muncit mai departe pentru Dragnea la biroul sau de la partid. Aici in sudul Romaniei, unde Dragnea era politician local.

Inca o mai gasim aici: una din fostele angajate fictive ale oficiului pentru protectia tinerilor. A marturisit ca a primit ilegal salariu de la oficiu timp de ani de zile si ca nu s-a ocupat de copii nevoiasi. Adriana Botorogeanu, PSD Teleorman: ‘Nu vreau sa mai spun nimic despre acest proces, nici despre Dragnea. Cine face greseli trebuie sa plateasca pentru ele.’

Ea si Dragnea se afla mai departe in libertate. In aceeasi localitate, la cativa kilometri departare. Pagubitii acestui scandal sunt fostii copii institutionalizati ca Geta Troncea. La camin a ajuns ca fetita mica. Ea si multi alti copii erau in grija DGASPC.

Geta Troncea: ‘Sunt suparata ca nimeni nu intreaba de noi. Politicienii nici nu se sinchisesc de noi.’ Multe cazuri ca Geta sunt copii de care nu voia nimeni sa se ocupe. Aici ar fi fost datoria statului sa intervina, a DGASPC. Dar ce constatam e ca au fost neglijati complet, pentru ca oficiul era paralizat de coruptie.

Geta traieste in aceasta locuinta sociala prapadita. Nu stie sa scrie si aproape nu stie sa citeasca. Primeste o pensie de invaliditate, circa 30 de euro pe luna, chiar si pentru Romania prea putin. Din cauza coruptiei la DGASPC, in care este implicat Dragnea, ei nu au fost plasati in familii, cum spune Attila Biro, si nici nu au fost trimisi la nou construita scoala, care nu a fost data in folosinta.

Attila Biro: ‘Erau sefii si multi altii din acest oficiu, care voiau sa musamalizeze totul. Aceiasi oameni au mai ascuns si alte cazuri de coruptie.’

Dosarul acuzatiei contra lui Dragnea: Attila Biro a contribuit la el cu dovezi. Intre timp partidul lui Dragnea au pus gand rau statului de drept si democratiei. Cu reforme ale Codului penal. Pentru mita, furt si abuz in functie ca la DGASPC sa scada termenele de prescriere, sau sa nu se mai pedepseasca de loc. Dragnea ar profita direct de pe urma lor.

Unul din cei multi care ar avea de pierdut din slabirea statului de drept este procurorul bucurestean Bogdan Pirlog. El vede justitia romana in cadere libera. Bogdan Pirlog: ‘Daca un procuror in Romania este sa-si faca meseria corect, aceste schimbari sunt o problema. Daca fac ceva ce era corect ieri. astazi poate fi gresit. Pentru noi, procurorii, dar si pentru judecatori, asta nu mai e normal. Pentru noi e situatia cea mai rea: presiunea din partea politicii, influenta din afara. Vreau doar sa ma pot concentra pe munca mea.’

Ca in acest caz: in mijlocul Bucurestiului sunt batuti civili. Bogdan Pirlog este la fata locului. Procurorul este martor al violentelor si incepe sa adune dovezi. Dar dintr-o data i se interzice sa ancheteze. Este 10 august 2018. Protestele contra lui Dragnea sunt inabusite. Violentele contra cetatenilor nu au fost elucidate nici pana astazi. Peste 450 de oameni sunt raniti, unii grav. Este una din operatiunile cele mai brutale ale fortelor de ordine din Romania dupa 1989.

(Bogdan Pirlog) Inca mai este revoltat ca s-a tras cu gaze lacrimogene in cetateni pasnici. Si asta fara nici un avertisment. Bogdan Pirlog: ‘Consider ca a fost un mare noroc ca nu s-a lasat cu morti. Am fost cativa ani in misiune in Afganistan, am asistat la lupte. Cat pe aci sa ma trezesc cu un glont in picior. Am avut noroc ca nu am fost impuscat. Dar credeti-ma, este cu totul altceva cand ti se petrece asa ceva acasa. Adica acolo unde tocmai la asta nu te astepti.’

In ciuda acestor fapte: Dragnea continua, se lasa adulat ca aici. La sanctiunile UE pe care le risca Romania el raspunde asa. Dragnea: ‘Eu imi iubesc tara, si imi voi lua orice risc pentru a lupta pentru Romania.’

In afara Romaniei il paste izolarea. Relatiile cu el si cu PSD-ul sau, social-democratii europeni deja le-au inghetat. Prea s-au adunat multe, ca in cazul DGASPC din Teleorman. Cu toate ca Geta a avut parte doar de experiente rele, vine totusi chiar aici sa caute ajutor.

Functionar: ‘Esti adulta, nu mai suntem responsabili noi pentru tine. Trebuie sa-ti spun, nici nu stim daca mama ta mai e in viata. Nu putem face nimic pentru tine.’

Nimeni nu stie unde este mama ei. Este de una singura. Ce se va schimba pentru ea cand Dragnea va intra la puscarie? Attila Biro: ‘Dupa verdictul definitiv nu se va schimba nimic pentru Geta si pentru ceilalti ca ea. Nu se pot astepta la nici o despagubire. Nimeni nu va deschide pentru ei un proces civil. Soarta ei amara nu se va schimba.’

Oare interesele victimelor nu joaca nici un rol? Este Romania pe cale sa devina un paradis pentru politicieni corupti? Bogdan Pirlog a publicat pe aceasta tema un articol. Bogdan Pirlog: ‘Imediat s-a demarat o ancheta contra mea. Numai pentru ca articolul meu descrie ce lovitura dau statului de drept noile legi. Astazi este limpede ca aveam dreptate. Imi doresc sa nu fi avut.’ Risca zilnic sa fie, cum spune el, redus la tacere in Romania lui Dragnea.

Geta Troncea: ‘Trebuie cumva sa ma descurc singura aici in Romania. Ce pot sa fac? Astept sa vad ce se va intampla.’

Geta se culca din nou fara cina, in patria lui Dragnea din sudul Romaniei. Tocmai aici traiesc suporterii lui cei mai fideli. Liviu Dragnea nu a vrut sa ne acorde un interviu. Pe 20 mai are un nou termen la tribunal. Atunci urmeaza sa se dea verdictul definitiv in procesul privitor la directia pentru DGASPC.

Vezi reportajul aici.

Traducerea materialului, facuta de Andrei Mihailescu de la Rezist Zurich.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: