Dancila iar vrea sa faca Romania de pomina. Plumb, printre cele trei nume propuse de premier pentru functia de comisar european

politica

Premierul Viorica Dancila a transmis presedintelui CE, Jean Claude Juncker, propunerea de comisar european interimar si portofoliile vizate de Romania in viitoarea componenta a CE. Romania are in vedere portofoliile pe Energie, Transporturi, Mediu sau Politica de vecinatate, spun surse politice citate de Mediafax.

Premierul Viorica Dancila a transmis o scrisoare catre presedintele actual al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in care il propune pe Ioan Mircea Pascu, fost europarlamentar, pe functia de comisar european interimar desemnat de Romania, potrivit unor surse politice din PSD.

De asemenea, scrisoarea contine si portofoliile vizate de Romania in negocierile pentru noua componenta a Executivului european, din care va face parte un comisar roman. Portofoliile sunt Energie, Transporturi, Mediu sau Politica de vecinatate, conform surselor citate.

Sursele au declarat ca desi functia de comisar european pe Transporturi este dorita de Guvern, sunt sanse mici sa fie desemnat un roman. In ceea ce priveste portfoliul politicii de vecinatate a UE, actualele discutii nu favorizeaza un stat membru nou sau de granita, precum Romania, sa obtina aceasta functie, au explicat sursele.

In cele din urma, cel mai probabil este ca portofoliul pe Energie sa fie repartizat Romaniei, dar este posibil ca cel care va ocupa functia de comisar european pe Energie sa lucreze sub coordonarea unui vicepresedinte al Comisiei Europene pe acest domeniu.

Nume vehiculate in PSD pentru ocuparea unui portofoliu de comisar european sunt Rovana Plumb, Dan Nica si Mircea Geoana, desi cel din urma, propus pentru Politica de vecinatate, nu ar avea sustinerea necesara, au declarat sursele.

Rovana Plumb ar avea cele mai mari sanse de a deveni comisar european, insa niciun nume nu va fi decis fara consultarea cu Presedintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.

In timp ce prim-ministrul Viorica Dancila negociaza cu Jean Claude Juncker, seful statului discuta in Consiliul European cu Donald Tusk.

Dupa ce noul presedinte al Comisiei Europene va fi votat saptamana viitoare, acesta va trebui sa stabileasca pana la sfarsitul lunii iulie noua componenta a Executivului de la Bruxelles.

Premierul Viorica Dancila a declarat vineri ca a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre portofoliul de comisar european, sustinand ca persoana desemnata trebuie aleasa cu atentie pentru ca in trecut au fost comisari romani care nu prea au ajutat tara.

Rovana Plumb si Dan Nica au fost alesi europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formatiunea politica europeana a Socialistilor si Democratilor, a doua ca reprezentare in Parlamentul European.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apararii si unul dintre liderii Uniunii Crestin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusa marti de Consiliul European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmata de Parlamentul European, unde ar putea aparea probleme, in contextul nemultumirilor ca nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice – Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) si Frans Timmermans (Partidul Socialistilor Europeni, PSE, centru-stanga).

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a presedintelui Comisiei Europene, contestand sistemul primului candidat de pe listele electorale. Tari central si est-europene, in principal Ungaria si Polonia, au avut obiectii privind numirea lui Frans Timmermans in functia de presedinte al Executivului UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: