Parchetul General spulbera intoxicarile Politiei si Antenei 3: „Procurorii nu le-au interzis politistilor sa intre in casa lui Dinca”

news

Parchetul General a dat publicitatii, marti, rezultatele controlului efectuat la Caracal in legatura cu modul in care procurorii si-au indeplinit sarcinile in cazul salvarii Alexandrei.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal nu le-au interzis lucratorilor de politie sa patrunda in domiciliul prezumtivului autor Dinca Gheorghe, dupa ce l-au identificat. In raport de constatarile din teren, de comun acord, procurorii si lucratorii de politie au apreciat ca nu este oportuna patrunderea in domiciliu inainte de ora 06.00, intrucat exista riscul compromiterii probelor in situatia in care autorul nu se afla acolo”, anunta Parchetul.

COMUNICAT – Control efectuat de S.I.C. – cauza uciderii adolescentelor din Olt

Urmare a solicitarii adresata de ministrul justitiei la data de 26 iulie 2019 procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de a dispune efectuarea de verificari imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei in cazul criminalului din judetul Olt, avand in vedere ca, asa cum a relatat si presa, au existat anumite disfunctionalitati in aplicarea legii, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice rezultatul controlului efectuat de catre Serviciul de Indrumare si Control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal si D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova, avand ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate in mass-media la data de 26.07.2019 referitoare la disparitia elevei Alexandra Mihaela Macesanu, urmata de uciderea acesteia.

In urma controlului efectuat de catre procurorii Serviciului de Indrumare si Control s-au stabilit urmatoarele:

I. Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal nu le-au interzis lucratorilor de politie sa patrunda in domiciliul prezumtivului autor Dinca Gheorghe, dupa ce l-au identificat. In raport de constatarile din teren, de comun acord, procurorii si lucratorii de politie au apreciat ca nu este oportuna patrunderea in domiciliu inainte de ora 06.00, intrucat exista riscul compromiterii probelor in situatia in care autorul nu se afla acolo.

II. S-au constatat nerespectari ale dispozitiilor procedurale in activitatea de inregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, precum si un management defectuos al cauzei.

III. S-au constatat sincope in comunicarea dintre organele de politie si procurori, constand in aceea ca, dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal dupa aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea si dispunerea masurilor necesare in vederea localizarii si identificarii autorului cu intarziere.

In completare se va dispune efectuarea unui control de catre Serviciul de Indrumare si Control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/inregistrarea lucrarilor, repartizarea dosarelor si continuitatea in lucrarile repartizate, ritmicitatea efectuarii actelor de urmarire penala.

Raportul intocmit a fost trimis si Inspectiei Judiciare pentru a fi avut in vedere in cauza in care efectueaza cercetari.

Totodata, in temeiul articolului 69 alin. 1 si 2 din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciara un exemplar al raportului a fost comunicat ministrului justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: