Raportul MCV, devastator pentru Savonea si Sectia Speciala. Ana Birchall este laudata

news

Surse oficiale au dezvaluit ce contine Raportul MCV din acest an, care urmeaza sa fie dat publicitatii la Bruxelles, marti, la ora 14.00. 

Vedetele negative ale raportului sunt Sectia Speciala, Parlamentul cu modificarile aduse legilor justitiei, mandatul ministrului Tudorel Toader, tratat distinct de mandatul ministrului Ana Birchall, ale carei actiuni sunt laudate in raport, anunta g4media.ro. ”Sectia Speciala impiedica lupta impotriva coruptiei”, a firma raportul foarte clar.

Despre modificarile la legile justitiei se arata ca ”amendamentele care au accelerat infiintarea sectiei speciale de investigare a infractiunilor comise de magistrati si schimbarile succesive in ce priveste conditiile de numire a procurorilor au amplificat ingrijorarile si neincrederea in aceste modificari. In mod special, unele amendamente par sa fi operat schimbari la lege pentru a servi interesele anumitor persoane”. Referirea este la fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

In raportul MCV scrie ca ”abordarea cazurilor de mare coruptie a fost afectata in mod negativ de transferul multor dosare catre sectia speciala, care are competenta de ancheta nu doar magistrati, ci si alte persoane”.

In ce priveste activitatea DNA, raportul MCV noteaza ca desi activitatea institutiei a scazut in intensitate, lupta anticoruptie continua iar seful interimar a reusit sa tina Directia in echilibru.

De notat ca pentru prima data in ultimii ani, o parte din CSM este criticat impreuna cu presedintele institutiei, Lia Savonea, mentionata explicit in raport, ceea ce reprezinta o premiera. Despre Savonea si o parte din membrii CSM, raportul mentioneaza ca ”ridica semne de intrebare in ce priveste impartialitatea politica”. Raportul noteaza ca actualul persedinte al CSM si o parte dintre membri contina sa apere modificarile aduse legilor justitiei, criticate de Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO.

Note bune primesc in raport ministrul justitiei, Ana Birchall si presedintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului pe justitie, cei doi contribuind prin actiunile lor la evitarea activarii articolului 7 impotriva Romaniei (suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: