10 August. Marcel Vela anunta demiteri la varful Jandarmeriei: „Voi propune premierului schimbarea unor sefi ai Jandarmeriei”

politica

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, joi seara, la Digi24,ca mai multi sefi ai Jandarmeriei, in frunte cu actualul comandant al Jandarmeriei Romane, vor fi demisi ca urmare a implicarii in represiunea din 10 August. „Anumiti conducatori din Jandarmerie au fost in relatii directe cu anumiti politicieni”, a subliniat ministrul.

„A fost un plan sau a fost o pregatire minutioasa, astfel incat sa se genereze o stare de conflict, neasteptandu-se chiar la un final negativ la nivel national si international. Democratia a avut de suferit in Romania, pentru ca dupa o asemenea interventie se pune intrebarea daca in Romania oamenii pot sa se exprime fara sa fie gazati. Au fost oameni din sistem, in legatura cu politicieni, care au decis interventia in anumite etape, in anumite moduri si au premeditat-o in modul de organizare.

Jandarmii care au aruncat gaze lacrimogene nu aveau masti de gaze la ei. Cand esti intr-o stare de panica nu mai gandesti si actionezi emotional. Situatia a fost neplacuta, disperata si pentru ei. Cand esti in stare de adrenalina, nu mai gandesti rational, ci emotional. De altfel, nu am facut eu minuni cu desecretizarea, dar daca dam timpul inapoi, prefectul de Bucuresti a declarat public niste adevaruri la momentul potrivit.

In ziua de 10 si 11 august, anumiti conducatori din Jandarmerie au fost in legatura cu anumiti politicieni si deciziile lor au dus la activitati care au adus de suferit pentru protestatari”, a declarat Marcel Vela despre 10 august 2018 la Digi24.

Intrebat cine au fost cei are au decis interventia jandarmilor in felul acesta, ministrul a raspuns: „Nu pot sa spun exact, dar va spun ca o parere din ce am observat dinainte de a fi ministru, in ziua de 10 si 11 august, anumiti conducatori din Jandarmerie au fost in relatii directe cu anumiti politicieni.”

In ceea ce priveste sanctionarea sefilor din Jandarmerie, Marcel Vela a spus ca „nu vor fi schimbati din cauza faptului ca au taraganat, ei daca vor fi schimbati si sanctionati vor fi din implicarea in 10 august”.

„Au rezistat pentru ca legislatia nu-ti permite: conform legii, atunci cand incepe un proces penal, politistul, jandarmul este la dispozitia procurorului si tu ca ministru nu poti sa iei o masura complementara. Doar cand este trimis in judecata. Pana atunci, predecesorii mei au gasit o solutie: sa-l detasezi dintr-o functie in alta. Dar pentru a-l sanctiona, in sensul administrativ, trebuie sa respecti statututul politistului, legile. Risti sa sanctionezi o persoana si sa te trezesti ca te da in judecata si recupereaza salariile sau te da in judecata pentru abuz in serviciu”, a declarat Vela.

Ministrul a dezvaluit si ca nu mai are incredere in sefii jandarmilor care au fost implicati in actiunea de la 10 august si din acest motiv va cere schimbarea lor.

„Voi propune premierului schimbarea unor sefi ai Jandarmeriei, cat de curand. Saptamana viitoare o sa plec in Afganistan si probabil cand revin voi avea si o imagine clara pentru a gasi din mai multe optiuni si variante cine indeplineste conditiile pentru a ocupa aceste functii”, a aratat ministrul de Interne.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: