„Beuran trebuie laudat, a venit duminica sa opereze”. Seful Colegiului Medicilor il apara disperat pe Mircea Beuran

news

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean, continua sa il sustina puternic pe Mircea Beuran in cazul pacientei incendiate. El sustine ca Beuran trebuie ludat. „A veni duminica dimineata ca sa intervina la un caz fara speranta e o chestie de lauda pentru ei, nu e de ocara”, afirma Borcean.

„Cel putin unul dintre medicii din acea echipa a fost acolo si a constatat catastrofa, a constatat hemorargia. Si acela l-a sunat pe profesor, care i-a dat indicatia ferma ‘du-te la sala ca vin si eu’. Deci cel putin unul a fost acolo si a aparut si profesorul, din nefericire, dupa ce s-a petrecut combustia. Iar faptul ca oamenii aceia si-au asumat riscul si responsabilitatea…

A veni duminica dimineata ca sa intervina la un caz fara speranta e o chestie de lauda pentru ei, nu e de ocara. Si-au asumat sa mearga sa incerce sa salveze ce putea sa fie salvat dupa o interventie cu caracter paliativ efectuata cu 7-8 zile inainte. Ei stiau cel mai bine unde este punctul slab al acelei interventii si unde va fi sangerand”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor pentru Ziare.com.

Intrebat pe ce se bazeaza cand spune ca era un caz fara speranta, acesta a replicat ca pe „diagnosticul initial pe care l-a spus de atatea ori la televizor si Mircea Beuran si alta lume. A recunoscut si ministrul, si Corpul de Control ca a fost un caz depasit chirurgical la care s-a incercat o operatie cu caracter paliativ ca sa ii dea posibilitatea acelei nefericite – a carei moarte o regretam cu totii si daca era din cauza doar a bolii, o regretam cu totii – careia i s-a aplicat o procedura paleativa ca ea macar sa poata inghiti, atatea zile cat va mai fi avut”.

Borcean anunta ca nu-si va da demisia, asa cum a solicitat doctorul Dan Grigorescu din Brasov, care l-a acuzat ca s-a antepronuntat.

„Sigur nu-mi voi da demisia si sigur nu m-am antepronuntat. Incep declaratia din 29 dupa ce un parlamentar a postat pe Facebook o postare care suna cam asa: ‘pesedistul Beuran a ars o pacienta la Floreasca’, ca si cand ar fi zis Ignacio de Loyola (sfant al Bisericii Catolice, fondator al Ordinului Iezuit) a ars o vrajitoare undeva la Madrid in secolul 16. Lucru care nu s-a intamplat, a avut loc un accident care urma sa fie judecat si a fost.

Atunci am inceput declaratia la timpul acela, ca sa vedeti ca nu m-am antepronuntat, ‘o nedreptate facuta unuia e un afront adus tuturor (Voltaire)’.

Am zis ca ‘asistam la un asalt mediatic indecent, neprofesionist si neinformat la adresa unuia dintre colegii nostri cu un renume profesional, care nu merita cu nimic a fi stirbit prin dezvoltari ideatice fara legaturi cu relatiile de cauzalitate, care au dus la acele intamplari, da, adevarate'”, a declarat Gheorghe Borcean.

Intrebat daca declaratia ca nimic nu trebuie sa stirbeasca renumele profesional al lui Beuran nu poate fi considerata antepronuntare, Borcean a raspuns negativ.

„Sigur nu, deoarece continui si zic ca ‘modul, circumstantele, imprejurarile, cauzele pentru care s-a produs incidentul tehnic al combustiei vor fi cercetate amanuntit’. Si mai zic in cuvantul meu: ‘Iata pentru ce nu as dori sa fac afirmatii care pot fi interpretate ca antepropuntare intr-un viitor dosar, dar sunt convins ca este de datoria mea sa intervin in aceasta dezbatere, care a devenit publica, pentru a face precizarile de mai sus’.

Eram indreptatit si chiar obligat sa fac aceste afirmatii. El, Mircea Beuran, si echipa urmau sa trateze in continuare acea pacienta, ei in continuare s-au ocupat de ea pana cand ea s-a prapadit, si nu era firesc ca el sa fie condamnat de opinia publica inainte sa fi fost judecat.

Si judecata s-a petrecut, a fost Corpul de Control al ministrului, a fost Inspectia Sanitara de Stat, a fost ANMCS-ul si fiecare a dat deciziile sale”, si-a sustinut presedintele Colegiului Medicilor interventia.

El a adaugat ca la acest moment nu mai este nevoie sa-l apere el pe Beuran pentru ca acesta are instrumentele legale sa o faca: „De acum inainte, eu nu mai intervin ca sa zic sa fac dreptate sau sa-l protejez de un asalt mediatic pe Beuran, pentru ca el are la indemana toate instrumentele legale sa conteste acele decizii care au fost date de organismele abilitate sa o faca. Mai urmeaza o cercetare penala, o cercetare a politiei, cercetarea Colegiului Medicilor…”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: