China a stiut inca din noiembrie de aparitia coronavirusului. SUA face noi dezvaluiri

externe

Statele Unite au sugerat joi ca Beijingul ar fi putut constata primele cazuri de coronavirus in noiembrie, si nu in decembrie, asa cum sustin autoritatile chineze, anunta Agentia France Presse.

„Va amintiti ca primele cazuri erau cunoscut3 de guvernul chinez poate inca din noiembrie, in orice caz cu siguranta la jumatatea lui decembrie, si au intarziat sa semnaleze restului lumii, inclusiv Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)”, a declarat seful diplomatiei americane, la un post local de radio din Washington.

Primele cazuri evocate de Covid-19 dateaza din decembrie, in Wuhan, oras din centrul Chinei considerat epicentrul pandemiei de coronavirus.

Mike Pompeo vorbeste insa de faptul ca autoritatile chineze ar fi putut sti de existenta virusului inca din noiembrie.

Un purtator de cuvant al diplomatiei chineze, Geng Shuang, a acuzat „afirmatii fara absolut nicio baza”.

China a dezvaluit OMS existenta unui focar de cazuri de pneumonie in Wuhan in 31 decembrie. Atunci existau oficial 44 de cazuri, dintre care 11 persoane cu o forma severa.

OMS a comunicat public pentru prima oara despre acest virus in 4 ianuarie, dar nu a declarat „urgenta de sanatate publica de anvergura internationala” decat in 30 ianuarie.

Beijingul a sustinut intotdeauna ca a pus la dispozitie informatiile foarte rapid, dar administratia lui Donald Trump acuza intarzieri si disimularea gravitatii bolii, ceea ce a permis propagarea epidemiei in intreaga lume si moartea a zeci de mii de oameni.

America reproseaza de asemenea OMS ca a avut prea multa incredere in China si ca a neglijat o alerta a Taiwanului, care a avertizat inca de la finalul lui decembrie despre o probabila transmisie umana a virusului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: