Eminent virusolog german, linsat de propaganda extremei-drepte si de tabloide. A primit si amenintari cu moartea

externe

Virusologul berlinez Christian Drosten, unul dintre cei mai eminenti experti mondiali in COVID-19, a devenit tapul ispasitor al miscarii conspirationiste si al opozantilor fata de restrictiile din Germania, primind chiar amenintari cu moartea, relateaza vineri AFP, citata de Agerpres.

Chipul lui, devenit familiar in toata Germania, a aparut pe un afis in centrul Munchenului (sudul Germaniei) in compania lui Josef Mengele, medicul nazist de la Auschwitz, supranumit „Ingerul mortii” pentru experimentele sale asupra detinutilor. „Aveti incredere in mine, sunt medic!”, indica legenda afisului.

In cateva saptamani, directorul Institutului de virusologie al marelui spital universitar Charite din Berlin a devenit tinta revoltei fata de restrictiile legate de pandemie, aparuta in aprilie odata cu manifestatiile saptamanale in toata tara.

Necunoscut marelui public in urma cu cateva luni, numele lui apare astfel alaturi de cele ale cancelarului Angela Merkel si ministrului sanatatii Jens Spahn carora manifestantii – o adunare heteroclita de adepti ai teoriei complotului, extremisti de dreapta, dar si germani nelinistiti – le cer demisia imediat.

El concepuse in ianuarie primul test de diagnostic simplu pentru COVID-19 pe care l-a facut accesibil imediat pentru lumea intreaga.

Foarte repede, Christian Drosten devine una din vocile cele mai respectate ale tarii cu privire la acest subiect. Cancelarul Angela Merkel, ea insasi om de stiinta, il solicita pentru experienta sa intr-un moment in care trebuia sa decida o eventuala instituire a masurilor de izolare.

De asemenea, printr-un podcast pentru postul de radio public regional NDR, el devine popular explicand noul coronavirus si riscurile sale in termeni clari germanilor anxiosi.

Totusi, la sfarsitul lunii aprilie, in publicatia britanica The Guardian, Christian Drosten releva ca a devenit tinta unor amenintari cu moartea. Marti, el a anuntat ca a primit un pachet cu un esantion pozitiv de COVID-19 si cu mesajul:”Bea asta – vei fi imunizat asa!”.

Amenintarile au fost considerate suficient de serioase pentru ca ministrul de interne, Horst Seehofer, sa asigure urmarirea „tuturor acestor fapte foarte atent, cu o strategie de toleranta zero”.

Din aceasta saptamana, tabloidul Bild conduce atacul impotriva acestui medic, celebru in restul presei ca „ghidul natiunii” si chiar ca un „star”.

Totul a inceput cand Christian Drosten a publicat luni pe Twitter un mesaj al ziarului care ii dadea o ora pentru a reactiona la critici emise de unii oameni de stiinta fata de unul din studiile sale, care conchidea ca copiii infectati cu noul coronavirus „ar putea fi la fel de contagiosi” ca si adultii.

Medicul a considerat ca avea „ceva mai bun de facut” decat sa raspunda ziarului.

Replica Bild pe site-ul sau internet a venit in aceeasi seara: studiul lui Drosten este un „fals grosolan”, asigura ziarul, bazandu-se pe critici emise de mai multi oameni de stiinta care au afirmat ulterior ca nu au fost contactati niciodata de Bild.

De atunci, redactorul sau sef, Julian Reichhelt, s-a aparat de acuzatia ca ar fi condus o campanie impotriva lui Drosten, asa cum i-au reprosat unii. „Asta nu conteaza, este o nascocire” sa se pretinda asa ceva, potrivit lui.

Aceasta confruntare cu unul din ziarele cele mai puternice din Germania, in pofida scaderii recente a cititorilor lui, a suscitat o avalansa de reactii.

Potrivit Der Spiegel, rolul lui Drosten de consilier al guvernului i-a atras reactiile celor care vedeau mai degraba in el un „adversar politic care trebuie atacat”. Si i-a adresat un avertisment: „Toate acestea sunt extrem de periculoase. Atmosfera in tara este toxica la un nivel preocupant”.

De la inceputul crizei sanitare, acest erudit insista asupra faptului ca „stiinta nu are mandat politic”. In orice caz, el nu se lasa intimidat de amenintari si spune ce gandeste cu privire la „asa-zisii experti” care raspandesc „orice in lume”, alimentand astfel teorii conspirationiste.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: