Surse: Iata cum Iohannis il va DEBARCA pe Ponta, peste 2 saptamani, din fruntea Guvernului

politica

Pentru a reusi schimbarea premierului penal, Klaus Iohannis a fost de acord sa numeasca un al membru PSD in fruntea guvernului. Surse de la varful PSD dau ca sigura inlocuirea lui Victor Ponta imediat dupa ce congresul partidului va aproba desemnarea lui Liviu Dragnea ca presedinte. Presedintele Iohannis ar fi dispus sa numeasca un alt membru PSD ca prim-ministru. „Important este sa plece Ponta”, au confirmat surse de la Cotroceni.

„In acest moment, trebuie sa asteptam linistiti Congresul, sa fie votat Liviu Dragnea. De aceea, nimeni nu a dat niciun mesaj impotriva lui Ponta. Dupa Congres, cu siguranta vor fi surprize. Asta se vorbeste in partid. Ce va fi, vom vedea. Dar cred ca stim cu totii ce va fi“, a declarat un lider PSD pentru Adevarul.

Aceleasi surse din PSD au dezvaluit si scenariul prin care Ponta va fi debarcat: „In saptamana urmatoare Congresului, Dragnea va convoca rapid un BPN si va supune la vot retragerea sprijinului politic pentru Victor Ponta. Nu stiu daca Dragnea a vorbit cu Iohannis sau nu, dar pare foarte sigur ca tot noi vom da un alt premier si vom ramane la putere“.

Scenariul pare sa-i convina si presedintelui Klaus Iohannis. Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale sustin ca seful statului nu va incerca sa forteze o majoritate in jurul PNL, ci va numi premierul propus de coalitia stransa in jurul PSD. „Pe cine vor propune, acela va fi premier, indiferent cum il cheama. Important este sa plece Ponta. Klaus Iohnnis nu este Traian Basescu sa faca jocuri“, spun surse de la Cotroceni pentru „Adevarul“.

In PSD se discuta despre mai multe variante pentru fotoliul de premier. „E visul lui Dragnea sa ajunga prim-ministru, dar il incurca procesul.

O alta varianta interna ar mai fi Vasile Dancu, care deocamdata a refuzat. Mai exista si optiunea Gabriel Oprea, insa mai intai trebuie sa batem palma cu el pentru alianta“, au mai dezvaluit sursele noastre. Desi in prima faza Dragnea a refuzat categoric varianta Oprea, acum pare sa-l fi reevaluat pe general. Cu Oprea premier, PSD ar putea ataca alegerile de anul viitor fara a da explicatii privind guvernarea. Insa trocul este ca UNPR sa primeasca aproape 50 de locuri pe listele PSD la alegerile parlamentare, un procent enorm, dat fiind ca PSD este abia la 25% in sondaje. „Si lui Valeriu Zgonea i s-a propus, dar a refuzat din start: ‘nu ma bagati pe mine in asa ceva!’. Asa a spus“, au precizat sursele pentru Adevarul.

Congresul PSD va avea loc pe 18 octombrie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: