Basescu isi va retrage candidatura pe 24 august. Jocurile spectaculoase pentru Primaria Capitalei

opinii

Este putin probabil sau chiar imposibil ca Traian Basescu ca mearga cu candidatura sa pentru Primaria Capitalei pana la capat. Sunt mai multe motive care tin atat de personalitatea sa cat si de semnale care deja au fost lansate in acest sens.

Sa le luam pe rand. Cel mai puternic indiciu ca Basescu se va retrage tine chiar de felul sau de a fi. Basescu nu suporta infrangerea, este un animal politic care a mers intotdeauna la victorie, pe care de altfel a si obtinut-o. A castigat si in nume propriu (Primaria Bucuresti, Presedintia Romaniei) si cu numele sau pe liste (senator, apoi europarlamentar). Dupa un astfel de traseu triumfal, sa ajunga acum pe locul trei sau chiar mai jos intr-o competitie pentru o primarie, fie ea si a Capitalei, este ceva imposibil de acceptat de catre Basescu. Comandantul Basescu, presedintele Basescu, sa fie acum pe locul trei? Un asemenea naufragiu ar trage pana in fundul Gropii Marianelor cariera glorioasa a lui Basescu.

Sa luam si cazul ca, prin absurd, Basescu va merge cu candidatura pana la capat si va contribui astfel, asa cum se tem motivat numerosi analisti, la o noua victorie a Gabrielei Firea. Pai va mai putea apoi Basescu sa isi mai arate obrazul pe strada? Vor fi niste vuiete si o tornada de furie care-i vor spulbera partidul mai rau decat a facut Dragnea cu PSD-ul. Cand veninoasa Firea va ranji sfidator din postura de invingatoare, toate degetele vor arata acuzator catre Basescu si, cel mai probabil, chiar si cei mai indarjiti fani ai lui Basescu nu se vor simti deloc bine in fata victoriei ciumei roz din Capitala.

Basescu va merge cu candidatura la Primarie pana pe 24 august, data la care birourile electorale de circumscriptie vor constata ramanerea definitiva a candidaturilor. Pana atunci, candidatii isi pot retrage candidaturile. Si mai mult ca sigur o va face si Basescu, insa se va folosi de fiecare zi pana atunci.

De ce Basescu face acest joc? In primul rand pentru ca PMP are nevoie de el, dupa ce partidul a fost exclus din „Alianta pentru Bucuresti” de catre USR. Basescu poate impulsiona puternic campania PMP in urmatoarele aproape doua saptamani, cat timp presa va fi cu ochii pe candidatura sa la Primarie. Apoi, Basescu are o carte puternica in mana in cadrul negocierilor cu PNL. Cotidianul Adevarul a dezvaluit deja ca Basescu isi foloseste candidatura pentru a avea o pozitie mai puternica in cadrul negocierilor cu PNL.

„In cazul in care partidul condus de Eugen Tomac va reusi sa treaca pragul electoral la alegerile parlamentare din decembrie, Ludovic Orban s-a angajat sa ofere din nou functii pentru PMP, de la secretar de stat pana la prefecti si sefi de institutii judetene. De asemenea, liderul PNL le-a promis celor din PMP ca vor fi parteneri in viitoarele majoritati de dreapta care se vor constitui in sectoarele Capitalei, prin urmare vor primi functii in esalonul doi al administratiei. PNL si-ar dori ca, la Primaria Capitalei, in locul lui Traian Basescu sa candideze un lider PMP mai putin notoriu, care sa muste o felie cat mai mica din electoratul dreptei”, nota Adevarul, citand surse din PNL.

Basescu va avea de castigat bine si in planul imaginii dupa ce isi va retrage candidatura. Dupa ce va fi dinamizat campania anti-Firea, in stilul sau propriu fulminant, retragerea sa va fi vazuta ca un gest responsabil, de om politic matur. Pentru ca nu va fi o simpla retragere, ci isi va si indemna simpatizantii sa il voteze pe Nicusor Dan, ca singura solutie pentru alungarea ciumei roz de la administrarea Capitalei. Ar fi o noua lovitura politica spectaculoasa, in stilul care i-a marcat cariera politica.

Alternativa, de a merge totusi stupid cu candidatura pana la capat, il va duce mai jos de Groapa Marianelor, la Groapa Glina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: