Arafat, primele vesti bune: „Se observa un trend usor descrescator”. Incepe distribuirea primelor 300.000 de teste antigen

news

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca, in acest moment, se inregistreaza un trend „usor descrescator” in privinta infectarilor cu noul coronavirus, dar a atentionat ca acest trend trebuie pastrat „cel putin in urmatoarea perioada”.

„La acest moment se observa un trend usor descrescator, dar asta nu trebuie, bineinteles, sa fie un mesaj de linistire, ci trebuie sa fie un mesaj de precautie, in sensul in care sa mentinem acest trend cel putin in urmatoarea perioada”, a declarat Raed Arafat, joi, in sedinta de guvern.

El a precizat ca, in ultimele zile, impreuna cu ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, au discutat cu autoritatile medicale din zona Bucuresti-Ilfov si din zona de sud, de la „spitalele care sunt de urgenta, spitale COVID”, despre modul de gestionare a cazurilor de SARS-CoV-2.

„Impreuna cu domnul ministru Tataru am avut, deja, discutii cu doua regiuni, zona Bucuresti-Ilfov si intreaga zona de sud, am avut o discutie, ieri, cu toate spitalele care sunt de urgenta, spitale COVID, medicii sefi Sectie ATI, medicii sefi Sectie UPU, managerii spitalelor, directorii DSP-urilor si s-a discutat mai mult despre modul de gestionare a cazurilor si, mai ales, cresterea capacitatii de terapie intensiva, mai ales acolo unde este personal si este posibil”, a mai declarat Arafat.

El a precizat ca in ultimele 48 de ore au fost distribuite „48 de ventilatoare suplimentare” la cererea spitalelor care au avut capacitate sa creasca numarul paturilor de terapie intensiva.

„Ventilatoarele ajung acolo de la stocul strategic pe care-l avem”, a completat Arafat, citat de Agerpres.

Totodata, a spus el, primele teste rapide pe baza de antigen au sosit in tara.

„Astfel, incepem distribuirea primelor 300.000 de teste, care vor fi in prima faza date unitatilor de primiri-urgente, camerelor de garda, deci de prima linie. De saptamana viitoare, restul de 3 milioane o sa inceapa sa ajunga in transe si urmeaza sa distribuim la serviciile de ambulanta si, apoi, unde ne indica colegii de la Ministerul Sanatatii”, a explicat Arafat.

Intrebat de premierul interimar daca exista o estimare de timp in privinta primirii celor 3 milioane de teste, seful DSU a precizat: „In cursul acestui an, deci, cel care a contractat a promis ca le aduce inaintea termenului, termenul era de aproximativ, daca nu gresesc, de o luna, dar a promis ca le aduce mai repede, asa ca cele 3 milioane de teste speram ca le primim in cea mai mare parte in cursul acestei luni”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: