Pragul de incidenta a fost scazut de la 3% la 2%. Raed Arafat anunta ce restrictii se aplica in cazul in care numarul de imbolnaviri depaseste acest prag

news

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, miercuri, ca pentru aplicarea masurilor de relaxare de la 1 august a fost stabilit un nou prag de incidenta a cazurilor de COVID-19 cumulate la 14 zile de 2 la mia de locuitori, fata de 3 la mie cum era pana in prezent.

„Vorbim de continuarea relaxarii masurilor instituite pentru diminuarea impactului epidemic, dar cu stabilirea unor noi praguri ale incidentei cumulate la 14 zile. Astfel avem un nou prag care a fost stabilit de 2 la mie si masurile vor fi corelate la pragul de 2 la mie, care este sub cel care a fost inainte de 3 la mie, ca sa putem sa revenim in sensul daca unele localitati au incidenta care continua sa creasca”, a precizat Arafat, dupa sedinta de Guvern.

El a mentionat ca, in hotararea de Guvern aprobata, se prevede cresterea numarului de participanti la activitatile cultural-artistice si de divertisment pana la 75.000 in spatiile deschise, in judetele, localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile este mai mica sau egala cu 2 la mia de locuitori, participarea fiind conditionata de testare, vaccinare anti-COVID sau trecerea prin boala.

O alta prevedere aprobata se refera la cresterea numarului de participanti la nunti si botezuri pana la 150 in spatiile inchise si 200 in spatiile deschise in judetele cu incidenta cumulata la 14 zile care este mai mica sau egala cu 2 la mie, participarea nefiind conditionata. In cazul in care participantii sunt vaccinati, testati sau trecuti prin boala creste numarul in spatiile inchise la 400, la incidenta de sub sau egala cu 2 la mie, si la 300 in spatiile inchise, la incidenta intre 2 si 3 la mia de locuitori.

„In spatiile inchise sau deschise, competitiile sportive se vor putea desfasura cu participarea spectatorilor pana la 75% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minim un metru intre persoane, daca incidenta este mai mica sau egala cu 2 la mie, tot cu conditia vaccinarii, testarii sau trecerii prin boala. Desfasurarea activitatilor recreative si sportive in aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc impreuna, daca incidenta cumulata este egala sau mai mica de 2 la mie. Cresterea numarului de participanti la cursuri de instruire si workshop-uri pana la 250 in interior si 300 in exterior, cu asigurarea unei suprafete de minim doi metri patrati pentru fiecare persoana si purtarea mastii de protectie obligatorie daca incidenta este egala sau sub 2 la mie. Cresterea numarului de participanti la conferinte pana la 300 in spatiile inchise cu purtarea mastii de protectie, daca incidenta cumulata la 14 zile este egala sau mai mica de 2 la mie”, a mentionat Arafat, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, s-a decis si cresterea numarului de participanti la mitinguri, demonstratii pana la 500 de persoane, cu respectarea unor conditii stabilite printr-o anexa la Hotararea Guvernului, daca incidenta este egala sau mai mica de 2 la mie, dar si permiterea activitatii in baruri, cluburi, discoteci si sali de jocuri pana la capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00 – 2,00, in judetele unde incidenta este egala sau sub 2 la mie, daca toate persoanele sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Bineinteles, aici masurile de relaxare stabilite in conformitate cu dispozitiile Hotararii Guvernului 730/2021 sunt mentinute acolo unde incidenta este intre 2 si 3 la mie. Ca sa fiu mai clar, avem masurile noi care sunt daca incidenta este sub 2 la mie, daca incidenta ajunge intre 2 si 3 la mie ne intoarcem la situatia care suntem acum. Daca trecem peste 3 la mie, ne intoarcem deja la situatia in care am fost la 1 iunie si se aplica masurile, bineinteles, local, dupa incidenta, in localitati. Deci, cam asta e modul in care se aplica”, a explicat Raed Arafat.

El a adaugat ca masurile pot fi imbunatatite, modificate prin hotarari ale CNSU sau prin Hotarare de Guvern, dupa analiza situatiei epidemiologice.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: