Godina il tamponeaza iar pe Lucian Bode: „Refuza sa isi publice teza de doctorat din modestie, nu este o incercare de a acoperi un plagiat”

news

Politistul brasovean Marian Godina il ironizeaza din nou pe ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru ca acesta refuza sa dea publicitatii lucrarea sa de doctorat. Presedintele Iohannis a anuntat vineri ca „plagiatul reprezinta furt intelectual si este inacceptabil ca, in fata unor probe concludente, persoanele acuzate sa nu faca un pas in spate”.

„Citesc in presa ca domnul ministru de interne refuza sa isi publice teza de doctorat. Oamenii de rea credinta au si interpretat gestul asta ca fiind o incercare de a-si acoperi omul un plagiat.

De data asta as vrea sa ii iau apararea, eu cred ca cel mai probabil teza aia a atat de buna si de complexa, incat autorul refuza sa o faca publica din modestie. La asta nu va gandeati, asa-i? Oameni rai…”, a scris Godina pe Facebook.

Cu o zi inainte de termenul anuntat pentru publicarea integrala a tezei sale de doctorat pe o platforma administrata de Ministerul Educatiei, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a trimis o adresa la universitatea unde si-a sustinut lucrarea, anuntand ca refuza acest lucru. El si-a motivat decizia prin faptul ca si-a publicat lucrarea la o editura, fapt neadevarat, informeaza G4Media.ro.

Site-ul editurii mentioneaza ca volumul este ”In pregatire”, iar Bode insusi a declarat ca volumul ”va aparea in curand”.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca a luat act de scrisoarea deschisa a unei parti importante a comunitatii academice si a societatii civile care, solidar, isi exprima nemultumirea cu privire la proiectul normativ ce propune schimbari de substanta in metodologia de analiza a sesizarilor de plagiat in tezele de doctorat, initiat de Ministerul Educatiei.

„Apreciez ca societatea civila si mediul academic si-au exprimat clar punctul de vedere si asteptarile privind modificarile propuse la Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Le solicit initiatorilor proiectului sa tina cont de ingrijorarile si riscurile sesizate in spatiul public si sa actioneze in consecinta”, spune Iohannis intr-o declaratie de presa publicata de Administratia Prezidentiala.

El reitereaza ca are „toleranta zero fata de orice abatere de la cultura integritatii in mediul academic”.

„Pozitia mea fata de fenomenul plagiatului ramane neschimbata!”, mai spune seful statului.

Presedintele Iohannis subliniaza ca performanta si increderea societatii in mediul universitar si de cercetare sunt influentate decisiv de capacitatea institutiilor abilitate de a rezolva credibil si cu celeritate suspiciunile de plagiat.

„Combaterea fenomenului plagiatului nu ar trebui sa se limiteze la sanctionarea abaterilor de la normele de integritate ale scrierii academice, fiind necesare actiuni concrete si coerente pentru a preveni instituirea unei ‘culturi a plagiatului’, precum si pentru a evita compromiterea calitatii in procesul educational si de cercetare. Plagiatul reprezinta furt intelectual si este inacceptabil ca, in fata unor probe concludente, persoanele acuzate sa nu faca un pas in spate, dupa cum se intampla in democratii consolidate. Pentru a progresa ca societate, institutiile abilitate trebuie sa-i sanctioneze drastic pe cei care isi insusesc ilicit munca intelectuala a celorlalti, dar si pe aceia care faciliteaza acest lucru”, afirma seful statului.

Miercuri, un grup de reprezentanti ai mediului academic si societatii civile i-au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis in care se arata ca proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare si Functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si in special a metodologiei de analiza a sesizarilor de plagiat in tezele de doctorat reprezinta o forma mascata de amnistiere individuala a plagiatorilor si incurajeaza frauda academica.

Cele 13 organizatii si miscari civice, alaturi de peste 160 de profesori universitari si cercetatori din Romania si strainatate, i-au solicitat sefului statului sa-si precizeze pozitia fata de propunerile de modificare a regulilor de analiza a plagiatelor, luand atitudine publica fata de recenta initiativa legislativa a ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, de modificare a legislatiei CNATDCU, prin care ar fi create „mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar si instrumente care vor ingreuna sau vor face imposibila emiterea unor verdicte de plagiat”.

„Modificarile propuse de ministrul Sorin Cimpeanu reprezinta, in opinia noastra, o forma mascata de amnistiere individuala a plagiatorilor si ii favorizeaza pe cei vinovati de frauda academica. In plus, schimbarile creeaza mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar si instrumente care vor ingreuna – sau chiar vor face imposibila – emiterea unor verdicte de plagiat”, se arata in scrisoare.

Semnatarii scrisorii sesizeaza modificari precum analizarea unei teze de doctorat in integrum, care ar reprezenta „cea mai periculoasa capcana mascata a acestui proiect de modificare a legislatiei CNATDCU”, declararea ca admisibile a sesizarilor care vizeaza teze de doctorat doar daca acestea privesc alte capitole dintr-o teza sau daca aduc elemente noi, care nu au fost „cunoscute” anterior de CNATDCU, sau excluderea UEFISCDI din procedura de sesizare a plagiatului si infiintarea unei noi structuri – Serviciul Secretariat CNATDCU – ale carei atributii vor include pronuntarea asupra conditiilor de admisibilitate a unei sesizari care se refera la continutul stiintific al unei teze de doctorat.

„In plus, propunerile ministrului Educatiei introduc un nou filtru, un aviz al Directiei Juridice a Ministerului Educatiei, care ar urma sa-si dea obligatoriu acordul, in premiera istorica, pe procedura de admitere a unei sesizari de plagiat. De asemenea, in procedura de admitere a sesizarilor a fost inclusa si Directia Juridica a Ministerului Educatiei, care ar urma sa ateste legalitatea referatului de admitere intocmit de Serviciul Secretariat CNATDCU, fapt care va birocratiza si va ingreuna excesiv procedura de sesizare”, se mai arata in scrisoare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: