Afganul care a ajutat la salvarea lui Joe Biden a ramas in urma: „Domnule presedinte, salvati-ma pe mine si pe familia mea. Sunt foarte speriat”

actualitate

In urma cu 13 ani, interpretul afgan Mohammed a ajutat la salvarea senatorului Joe Biden si a altor doi senatori blocati intr-o vale izolata din Afganistan, dupa ce elicopterul lor a fost nevoit sa aterizeze din cauza unei furtuni de zapada. Acum, Mohammed ii cere presedintelui Biden sa il salveze pe el, scrie The Wall Street Journal.

„Buna ziua, domnule presedinte: Salvati-ma pe mine si pe familia mea”, a declarat Mohammed, care a cerut sa nu-si foloseasca numele complet in timp ce se ascunde, pentru Wall Street Journal, in timp ce ultimii americani zburau luni de la Kabul. „Nu ma uitati aici”.

Mohammed, sotia sa si cei patru copii ai lor se ascund de talibani, dupa ce incercarea sa de ani de zile de a iesi din Afganistan s-a blocat in birocratie. Ei se numara printre nenumaratii aliati afgani care au fost lasati in urma atunci cand SUA au pus capat luni campaniei militare de 20 de ani din Afganistan.

Mohammed avea 36 de ani si era interpret pentru armata americana in 2008, cand doua elicoptere Black Hawk ale armatei americane au aterizat de urgenta in Afganistan in timpul unei furtuni de zapada orbitoare, potrivit veteranilor din armata care au lucrat cu el la acea vreme. La bord se aflau trei senatori americani: Biden, democratul din Delaware, John Kerry, (D., Mass.) si Chuck Hagel, (R., Neb.).

In timp ce o echipa de securitate privata de la fosta firma Blackwater si soldati ai armatei americane monitorizau daca in apropiere se aflau luptatori talibani, echipajul a lansat un apel urgent de ajutor. La Bagram Air Field, Mohammed a sarit intr-un Humvee cu o forta de reactie rapida din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate si a condus ore intregi in muntii din apropiere pentru a-i salva, a declarat Brian Genthe, care pe atunci era sergent in Garda Nationala din Arizona si care l-a adus pe Mohammed in misiunea de salvare.

Mohammed si-a petrecut o mare parte din timp intr-o vale aspra, unde soldatii au spus ca a participat la peste 100 de schimburi de focuri cu talibanii. Soldatii aveau atat de multa incredere in el incat uneori ii dadeau o arma pe care sa o foloseasca in cazul in care aveau probleme cand mergeau in zone dificile, a declarat Genthe.

„Serviciul sau altruist fata de militarii nostri este exact genul de serviciu pe care mi-as dori sa il afiseze mai multi americani”, a scris in iunie locotenent-colonelul Andrew R. Till sustinand cererea lui Mohammed pentru o viza speciala de imigrant.

Cererea de viza a lui Mohammed s-a blocat dupa ce contractorul din domeniul apararii pentru care lucra a pierdut documentele de care avea nevoie pentru cererea sa, a declarat Genthe. Apoi, talibanii au cucerit Kabulul la 15 august. La fel ca alte mii de persoane, Mohammed a spus ca si-a incercat norocul mergand la portile aeroportului din Kabul, unde a fost respins de fortele americane. Mohammed putea intra, i-au spus acestea, dar nu si sotia sa sau copiii lor.

Veteranii armatei au sunat la parlamentari si au lansat apeluri disperate catre oficialii americani pentru ajutor. „Daca puteti ajuta un singur afgan, alegeti-l pe [Mohammed]”, a scris Shawn O’Brien, un veteran de lupta al armatei care a lucrat cu el in Afganistan in 2008. „A meritat-o”.

Un oficial de la Casa Alba a refuzat sa comenteze, spunand ca administratia nu poate discuta cazuri individuale din motive de confidentialitate.

In timpul campaniei prezidentiale din 2008, Biden, care pe atunci candida pentru functia de vicepresedinte, a vorbit adesea despre incidentul cu elicopterul si despre calatorie ca despre o modalitate de a-si imbunatati imaginea in ce priveste cunostintele de politica externa.

„Daca vreti sa stiti unde traieste Al-Qaida, daca vreti sa stiti unde se afla [Osama] bin Laden, intoarceti-va cu mine in Afganistan”, a spus el in campania electorala din octombrie, la doar cateva luni dupa salvarea din februarie. „Intoarceti-va in zona in care elicopterul meu a fost fortat sa aterizeze… in mijlocul acelor munti. Va pot spune unde sunt”.

Calatoria in Afganistan a fost una dintre numeroasele calatorii in strainatate pe care cei trei senatori le-au facut impreuna.

Aterizarea de urgenta a elicopterelor lor de armata intr-o vale aflata la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Bagram Air Field nu se afla intr-o zona controlata de talibani, dar nu era tocmai prietenoasa. Cu o zi inainte, trupele 82 Airborne ucisesera aproape doua duzini de insurgenti talibani intr-o lupta importanta la aproximativ 16 km distanta, au declarat soldatii care au luptat acolo la momentul respectiv.

In timp ce incercau sa se incalzeasca in elicopter, cei trei barbati au glumit pe seama aruncarii de bulgari de zapada in talibani, au declarat ulterior senatorii.

„Aveam de gand sa-l trimitem pe Biden sa se lupte cu talibanii cu bulgari de zapada, dar nu a fost nevoie sa o facem”, a declarat Kerry dupa ce au fost salvati.

In schimb, Mohammed s-a alaturat Humvee-urilor Diviziei 82 Aeropurtate si celor trei SUV-uri ale Blackwater in timp ce inaintau prin zapada groasa pentru a gasi elicopterele. Senatorii s-au intors in viteza la baza americana impreuna cu convoiul, a declarat Matthew Springmeyer, care conducea securitatea Blackwater in elicoptere in acea zi.

Mohammed a stat de paza alaturi de soldatii afgani pe o parte a elicopterelor, in timp ce membri ai Diviziei 82 Aeropurtate au protejat cealalta parte, a declarat Genthe. Cand localnicii curiosi se apropiau prea mult, Mohammed folosea un megafon pentru a le spune sa plece. Au stat acolo timp de 30 de ore, la temperaturi scazute, pana cand armata americana a putut sa repuna elicopterele in aer si soldatii inapoi la Bagram.

Acum, Mohammed se ascunde. „Nu pot iesi din casa”, a declarat el marti. „Sunt foarte speriat”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: