Dezvaluirile lui Berceanu, a stricat afaceri de miliarde de euro cu deseuri: „Am facut cele mai multe sesizari penale din istoria Garzii de Mediu. Industria asta are corelatii cu mafia din Italia, lucru dovedit prin anchete”

politica

Octavian Berceanu, demis luni din functia de comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, acuza interese uriase pentru a fi debarcat, el pomenind inclusiv de implicarea mafiei italiene.

„O parte din oamenii din PNL mi-au spus ca au fost presiuni foarte mari din esalonul 2 si 3 ca aceasta demitere sa se intample, oricare ar fi fost consecintele politice. (…) Nu este un exercitiu politic, pentru ca toata lumea a iesit in pierdere, ci mai degraba e o executie politica”, a declarat Berceanu intr-un interviu pentru Digi FM.

Intrebat cine sunt cei care au facut presiuni, Berceanu s-a referit la politicieni.

„Ma refer la politicieni, in special cei care sunt implicati in afaceri care au consecinte nefaste asupra mediului. Am gasit foarte multi politicieni ale caror urme au ramas in afacerile din Romania pe mediu, pe depozitari ilegale, pe transporturi ilegale de deseuri, pe arderi ilegale de deseuri.

Am facut cele mai multe sesizari penale din istoria Garzii de Mediu si am oprit depozitari ilegale de deseuri. Asta i-a deranjat pe «jucatorii» din domeniu”, a acuzat Berceanu.

„Am deranjat indubitabil pe multi jucatori in aceasta industrie. Industria asta are corelatii cu mafia din Italia, lucru dovedit prin anchete. Imi pare rau ca parchetele si DNA-ul nu au o viteza mai mare de reactie pentru ca asta ne lasa descoperiti in fata infractionalitatii de mediu, care este extraordinar de mare. Sunt jurnalisti de investigatii care au dovedit lucrul asta, sunt dosare la DNA care certifica ceea ce spunem! Sunt oameni politici care s-au perindat prin ministere, prin guvern si care la randul lor au dezvoltat aceste businessuri cu deseuri, cu fel de fel de lucruri care distrug si mediul si sanatatea romanilor. Vorbim de miliarde de euro”, a mai spus Octavian Berceanu.

Berceanu a exemplificat cu cazul unui director din GNM caruia i-au fost slabite suruburile de la rotile masinii „astfel incat cand pleca pe autostrada sa pateasca un accident, venind de pe un depozit ilegal de deseuri. Am facut plangere penala si pentru asta”. „Exista astfel de presiuni, oamenilor le este frica sa vorbeasca, daca fac sesizari, presiunea se intoarce impotriva lor inzecit”, a mai acuzat Berceanu.

Premierul Florin Citu a declarat, marti, referindu-se la schimbarea din functie a lui Octavian Berceanu de la Garda de Mediu, ca toate persoanele numite politic trebuie inlocuite, atunci cand nu mai au sprijin din partea partidului care le-a propus.

Intrebat de ziaristi despre demiterea comisarului-sef al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Berceanu, premierul a spus ca acesta nu mai are sprijin politic, din momentul in care USR PLUS a iesit de la guvernare.

„Domnul Berceanu a fost numit politic si nu l-am demis eu, de fapt i-a fost retras sprijinul politic atunci cand USR a iesit de la guvernare, asa cum a fost retras, de exemplu, prefectul Bucurestiului, domnul Berbeceanu, care era de la PNL, dar cand a venit noua coalitie, imediat a fost inlocuit cu o persoana de la USR, pentru ca acesta a fost algoritmul politic. In acest moment, toti cei care au fost numiti politic, prin coalitie, in momentul in care li s-a retras sprijinul politic, trebuie sa fie inlocuiti. Am vazut discutiile in spatiul public si aici trebuie sa facem iarasi o precizare. Nu a fost numit nimeni in locul domnului Berceanu, atributiile au fost delegate adjunctului domnului Berceanu, care era acolo din martie. Lucrau impreuna si niciodata nu am primit de la domnul Berceanu vreun semnal ca adjunctul domniei sale nu ar fi capabil sa duca lucrurile mai departe. Tocmai acesta e rolul adjunctului”, a precizat Florin Citu.

Seful a Executivului a subliniat ca, daca ar fi avut semnale ca exista o problema in ceea ce-l priveste pe comisarul adjunct Alexandru Lucian Vasile, nu i-ar fi transferat acestuia atributiile.

„La fiecare astfel de situatie unde am demis pe cineva pentru ca i s-a retras sprijinul politic, am numit persoana care era adjunct, era cel mai simplu, cel mai rapid. Bineinteles ca vom face o numire la un moment dat. Eu am vorbit cu domnul ministru al Mediului, Tanczos Barna, sa se asigure ca situatia in continuare merge mai departe”, a spus Florin Citu.

Octavian-Alexandru Berceanu a fost eliberat din functia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Garzii Nationale de Mediu, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Citu publicata, luni, in Monitorul Oficial.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: