Renate Weber ataca din nou deciziile privind combaterea pandemiei. Weber anunta ca s-a sesizat din oficiu privind decizia de suspendare a internarilor in spitale

news

Avocatul Poporului a atras atentia, miercuri, asupra consecintelor „dezastruoase” pe care le-ar putea avea asupra pacientilor suspendarea internarilor pentru interventii chirurgicale care nu reprezinta urgente.

Avocatul Poporului a anuntat, miercuri, printr-un comunicat de presa, ca s-a sesizat din oficiu, in contextul declaratiilor sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, care a informat ca, din cauza cresterii numarului cazurilor de COVID-19, managerii unitatilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internarile pentru interventiile chirurgicale si pentru alte tratamente si investigatii care nu reprezinta urgente, cu anumite exceptii. Potrivit mass-media, in urma discutiilor care au avut loc la nivelul Ministerului Sanatatii, se intentioneaza emiterea unui ordin pentru 30 de zile, in sensul suspendarii internarilor pentru interventiile chirurgicale si pentru alte tratamente si investigatii care nu reprezinta urgente, a aratat Avocatul Poporului.

„Desi intelegem situatia epidemiologica grava in care ne aflam, atragem atentia ca dreptul cetatenilor la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat nu poate fi ingradit, neexistand pentru acestia decat optiunea efectuarii actului medical in unitati sanitare private. Astfel, situatia de mai sus creeaza premisele discriminarii acestei categorii de cetateni, situatie care, in opinia noastra, este de neacceptat”, a transmis Avocatul Poporului.

Conform acestei institutii, in situatia in care suspendarea internarilor pentru interventii chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fara personalitate juridica (Departamentul pentru Situatii de Urgenta) sau prin ordin al ministrului Sanatatii, acest lucru este neconstitutional si nelegal, in masura in care permite dispunerea unor masuri de restrangere a exercitiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenta medicala in unitatile sanitare de stat.

Constitutia Romaniei prevede clar ca restrangerea poate fi facuta numai prin lege, in acest sens existand si numeroase decizii ale Curtii Constitutionale, a semnalat Avocatul Poporului, care aminteste ca a atras atentia asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internarilor pentru interventii chirurgicale inca din aprilie 2020.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: