Fenechiu (PNL) sustine puternic alianta cu PSD: „PSD are specialisti, are oameni care stiu sa conduca”

politica

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, sustine puternic o alianta cu PSD. El a declarat duminica seara, cu 24 de ore inainte de sedinta conducerii PNL in care se stabileste cu cine va face coalitie partidul, ca „PSD are specialisti, are oameni care au mai fost ministri, are oameni care stiu sa conduca”.

„Cu PSD castigam faptul ca am avea o majoritate stabila, o majoritate care nu va sta intr-un vot, doua sau trei, nu inseamna sa faci negocieri ca in partea cealalta, cu grupuri, grupulete, si sa fii la mana unor grupuri si grupulete. Inseamna ca daca ai discutat un proiect si ai PNRR, si discuti variantele de implementare si ce trebuie sa faci, lucrurile pot sa mearga inainte si pot sa mearga bine pentru ca ai majoritatea parlamentara.

Distinct de treaba asta, PSD are specialisti, are oameni care au mai fost ministri, are oameni care stiu sa conduca si are oameni cu care de principiu, din cum se vad lucrurile, ai putea sa incropesti o coalitie care sa isi atinga obiectivele stabilite”, a declarat Fenechiu la B1 TV.

Fenechiu a admis ca prin alianta cu PSD, PNL va pierde electoratul anti-PSD.

„Pierzi faptul ca toate campaniile din 2019-2020 au mers pe antagonism vizavi de PSD si pe atacarea PSD. Sa nu uitam ca PSD era pentru multi dintre colegii mei „ciuma rosie”, era un partid care era nefrecventabil, cu care nu puteai face absolut nimic, si, da, pierzi electoratul anti-PSD din zona de dreapta. Astea sunt la o prima vedere. Daca se va opta pentru o asemenea solutie, eu n-am de unde sa stiu, probabil ca regula si comandamentul major va fi acela ca sa faci un Guvern stabil”, a spus Daniel Fenechiu.

„Repet, cu riscul de a fi plictisitor si enervant, in Partidul National Liberal singura decizie luata a fost mandatarea echipei de negociere – condusa de Florin Citu, din care fac parte cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general – sa aiba o discutie atat cu USR, cat si cu PSD pe marginea viitoarei constructii politice. Au avut loc discutiile, si eu vad lucrurile intr-o directie, dar pana in momentul in care cei sase delegati ai Partidului National Liberal nu vin in fata Biroului Politic National sa prezinte argumentele propunerii cu care vin, eu cred ca este prematur sa discutam despre faptul ca lucrurile au luat-o intr-o directie sau alta”, a mai spus Daniel Fenechiu.

Presedintele PNL, Florin Citu, a confirmat vineri ca PSD si PNL iau in calcul sa incheie un acord pentru o guvernare comuna timp de 7 ani. Citu l-a atacat apoi pe Dacian Ciolos, sustinand ca i-a pus autoritatea la indoiala.

Intrebat despre acordul dintre PSD si PNL pentru o guvernare comuna de 7 ani, Citu a raspuns: „Haideti sa facem un pas acum, pentru 7 ani putem sa discutam mai tarziu”.

Intrebat daca PNL va accepta sa cedeze premierul PSD-ului, pentru 2 ani, ca parte a acestui acord, Citu a nu a respins ideea: „Stati sa vedem care va fi formula in care se va ajunge”.

„Nu putem sa spunem ca totul este roz intre PNL si PSD, dar suntem responsabili. Trebuie sa gasim o formula”, a subliniat Citu.

Intrebat daca va continua discutiile cu USR, Citu a inceput sa il atace pe Dacian Ciolos: „Daaa, discutam, n-am inteles si aici sunt dezamagit, am avut o discutie buna cu cei de la USR dar ieri am vazut in spatiul public o declaratie a domnului Ciolos care iarasi pune sub o umbra autoritatea presedintelui PNL. E complicat sa negociezi cu cineva care spune ca atunci cand vorbesti de presedintele PNL ar fi o gluma sa fie premier. Dar mentinem dialogul”.

Citu a mai anuntat ca UDMR va ramane in coalitia de guvernare.

„UDMR va afce parte din guvern, sunt partenerii nostri, va merge alatari in orice formula”, a subliniat Citu.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat vineri dimineata formarea coalitiei de guvernare dintre PSD si PNL. El l-a numit pe Florin Citu drept „colegul meu”.

„Atat eu cat si colegul meu, Florin Citu, vom fi sub un asediu al unor oameni care au alte prioritati, care vor incerca sa se ne demonstreze ca directia in care am plecat nu este cea corecta. Fiecare dintre noi stim ce am gresit, eu vreau sa va asigur de buna mea credinta si, dupa discutia de ieri, si de buna-credinta a domnului presedinte Florin Citu. Am depasit momentul in care am facut socotelile de sondaje, de pozitionari.

In acest moment de rascruce al Romaniei, nu avem alta solutie politica. Daca vom continua razboiul dintre cele doua partide mari ale Romaniei, la anul in martie vom vorbi de o noua criza politica, com vorbi categoric de alegeri anticipate.

Sa nu credeti ca cei care vor sa stapaneasca aceasta tara prin dezbinarea romanilor se vor opri aici. Imi asum acest proiect, sper sa reusim sa-l realizam”, a anuntat Ciolacu intr-un discurs in cadrul Topului National al Firmelor Private din Romania – 2021.

La eveniment a participat si presedintele PNL, Florin Citu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: