Mame care si-au pierdut fiii in razboi, protest in Moscova in 1990. O imagine care va reveni curand de actualitate

externe

In 1990, pe 24 decembrie, in Piata Rosie din Moscova a avut loc un mare miting al mamelor care si-au pierdut copiii in razboaiele declansate de URSS. Multe femei au fost retinute atunci de Militie.

„Mame sovietice care si-au pierdut fiii in Armata Rosie sunt retinute de militia de stat in timp ce tin in mana fotografii cu cei dragi in Piata Rosie, luni, 24 decembrie 1990.

Cate mame vor face asta in curand din cauza invaziei lui Putin in Ucraina”, anunta acum Services Archaeology and Heritage Association pe Facebook.

Presa din Rusia a inceput deja sa publice imagini cu puternic impact emotional legate de razboiul declansat de Vladimir Putin in Rusia. Novaya Gazeta, castigator al premiului Nobel”, a publicat luni pe prima pagina a ziarului do fotografie cu o mama indurerata care are alaturi o poza a fiului ei, militar trimis in Ucraina.

„Pe coperta Novaya de maine apare o mama care si-a identificat fiul inrolat intr-o inregistrare video din Ucraina si cere ca acesta sa fie returnat de urgenta in Rusia”, anuntat Novaya Gazeta.

Intr-un mesaj video postat miercuri seara pe Facebook, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat rusilor si le-a spus: „Salvati-va fiii din razboi”.

Zelenski a declarat ca Ucraina nu a amenintat niciodata securitatea Rusiei, adaugand ca propagandistii rusi „mint in legatura cu razboiul, care este platit din taxele voastre”.

Ucrainenii, a spus el, fac tot ce pot pentru a readuce pacea pe pamantul lor.

„Nu in tara voastra – in tara noastra. Pentru poporul nostru. Facem totul pentru a pune capat acestui razboi. Si cand vom reusi, ceea ce se va intampla cu siguranta, veti fi siguri de cel putin un lucru: copiii vostri nu vor mai fi trimisi sa moara pe pamantul nostru, pe teritoriul nostru”, a spus el, citat de CNN.

Presedintele ucrainean a declarat ca planul initial al Rusiei „a esuat deja” in primele doua zile ale invaziei, dar Rusia continua sa „primeasca forte de peste tot”. „Echipamente. Bombe aeriene, rachete. Cauta mercenari in toata lumea. Orice gunoaie capabile sa traga in civili”, a declarat Zelensky.

Daca albinele ar disparea?

Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT
„Trupele rusesti ne distrug orasele. Ucid civili fara discriminare. Violeaza femei. Rapesc copii. Trag in refugiati. Captureaza convoaie umanitare. Sunt implicati in jafuri. Dau foc la muzee, arunca in aer scoli si spitale. Tinta pentru ei sunt universitatile, cartierele rezidentiale … Orice! Trupele rusesti nu cunosc limitele raului”.

Zelenski s-a referit si la trei intalniri viitoare cu liderii mondiali – summitul NATO, summitul UE si summitul G7 – si a declarat ca politicienii trebuie sa sprijine libertatea pentru Ucraina.

„La aceste trei summituri vom vedea cine este un prieten, cine este un partener si cine ne-a tradat pentru bani”, a spus el.

Presedintele si-a repetat solicitarile de instituire a unei zone de interdictie aeriana deasupra Ucrainei, spunand ca ca Kievul nu a primit avioane, arme moderne antiracheta sau tancuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: