NATO ar putea interveni contra Rusiei in Ucraina daca se folosesc arme chimice. Avertisment dur al Londrei: „Exista unele lucruri care depasesc limitele”

externe

kremlin

”Toate optiunile sunt pe masa” ca raspuns la orice utilizare a armelor chimice in Ucraina de catre Rusia, a avertizat, marti, secretarul de stat britanic insarcinat cu Apararea, James Heappey, conform Reuters. De asemenea, Heappey a precizat ca presedintele Vladimir Putin va fi tras la raspundere ”intr-un moment in care este posibil sa il tragi la raspundere si sa il aduci in fata justitiei”, relateaza BBC, citat de news.ro.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss a declarat, luni, ca Marea Britanie lucreaza cu partenerii sai pentru a verifica detaliile relatarilor ca fortele ruse ar fi folosit agenti chimici intr-un atac asupra Mariupolului, unde se crede ca mii de oameni au murit in urma unui asediu de aproape sapte saptamani.

”Exista unele lucruri care depasesc limitele, iar utilizarea armelor chimice va primi un raspuns si toate optiunile sunt pe masa pentru ce ar putea presupune acel raspuns”, a spus Heappey pentru Sky News, adaugand ca serviciile secrete britanice pentru aparare nu au putut verifica veridicitatea relatarilor pana la momentul actual.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, ca Rusia ar putea recurge la arme chimice si a cerut Occidentului sa impuna Moscovei sanctiuni puternice care sa descurajeze chiar si discutiile despre utilizarea unor astfel de arme.

”Daca s-au folosit arme chimice, acesta este un moment foarte important pentru ca premierul nostru (n.r. Boris Johnson) si alti sefi de guvern din intreaga lume sa se gandeasca la modul in care am reactiona”, a declarat Heappey pentru BBC TV.

”Presedintelui (rus) (Vladimir) Putin ar trebui sa ii fie clar ca folosirea armelor chimice este pur si simplu inacceptabila si nu ar trebui sa se astepte ca Occidentul sa stea pe loc daca acestea ar fi folosite”, a subliniat oficialul britanic.

James Heappey a fost intrebat in cadrul BBC Breakfast daca afirmatia conform careia presedintele Vladimir Putin si leadershipul rus vor fi ”trasi la raspundere” pentru actiunile lor in Ucraina inseamna ca vor fi judecati pentru crime de razboi.

”Am toata increderea in instantele internationale”, a raspuns Heappey.

Desi Heappey accepta ca presedintele Putin nu se va prezenta ”in curand in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga”, el spune ca acest lucru s-ar putea intampla ”intr-un moment in care este posibil sa il tragi la raspundere si sa il aduci in fata justitiei”.

”Tot ce se intampla in Ucraina este inregistrat si el va fi tras la raspundere”, a mai precizat oficialul britanic.

”Nu doar Putin, ci toti cei din reteaua de comanda de sub el”, a mai argumentat Heappey, adaugand ca fiecare soldat rus este responsabil pentru comportamentul lui.

Faptul ca procesele pentru crime de razboi au avut loc mult timp dupa incheierea razboiului din Bosnia si Hertegovina arata ca exista o ”ruta bine stabilita” pentru a ii aduce pe vinovati in fata justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: