”Legea martiala” in universitatile din Rusia: Studentilor li se cere sa-si toarne profesorii si colegii, cei anti-razboi sunt pusi pe lista publica a ”tradatorilor”, cursuri obligatorii de propaganda

externe

Invazia rusa in Ucraina are repercusiuni asupra invatamantului din Rusia, chiar si in cel universitar. Din prima zi de razboi, universitatile straine au inceput sa refuze sa mai colaboreze cu cele rusesti, profesorii au fost fortati sa ramana in Rusia si sa faca seminarii despre razboi, dar in nota dictata de propaganda.

Apoi profesorii care au reusit sa plece au fost numiti ”agenti straini” si grupari anonime au inceput sa-i vaneze pe retelele de socializare pe profesorii si studentii care aveau postari anti-razboi.

Publicatiile rusesti independente Meduza si 7×7 au realizat o ancheta despre cum s-a schimbat sistemul de invatamant universitar in Rusia, dupa ce a inceput razboiul si spun ca e ca si cum a fost impusa legea martiala.

Jurnalistii scriu ca in noiembrie anul trecut, Ministerul Educatiei de la Moscova le-a dat institutiilor de educatie mana libera sa isi organizeze cum considera de cuviinta cursurile, in functie de incidenta Covid. Unele au ales sa pastreze formatul online sau mixt.

Insa cam din decembrie, rectorii deja au inceput sa ”faca curatenie” printre profesori. Iar cei care facusera cereri sa lucreze de la distanta, pentru ca fie erau in alte parti ale Rusiei, fie in alte tari, au inceput sa fie refuzati.

De exemplu, unul dintre lectorii de la Academia de Studii Economice, doctorul in istorie Dmitri Dubrovski, spune ca a fost respins de la a preda online pentru ca primise o invitatie pentru un internship la British College.

El spune ca a auzit de la persoane din managementul universitatii ca de la Administratia Prezidentiala a fost emisa o lista neagra cu ”profesorii pe care nu ne putem baza”. Dubrovski a acceptat invitatia si a plecat in Marea Britanie inainte sa inceapa razboiul.

”Politica generala a universitatilor e sa controleze profesorii. Stim ca studentilor li se cere sa-si torne profesorii sau colegii”, a spus profesorul, care la o zi dupa ce a stat de vorba cu jurnalistii, a fost declarat de Ministerul Justitiei de la Moscova ”agent strain”.

Dupa acesta, majoritatea profesorilor care au stat de vorba cu jurnalistii au cerut sa fie sub protectia anonimatului. Unul dintre ei spune ca e in concediu fara plata de ceva timp: ”Nu cred ca Academia vrea sa ma dea afara de tot, dar sentimentul este ca e sub presiune sa concedieze oamenii ca mine, care au plecat”.

”Cred ca oricine este acum in afara Rusiei este etichetat ca agent strain care nu e de incredere si nu e lasat sa predea”, spune un alt profesor.

Iar acest lucru nu se intampla doar la Academia de Studii Economice, ci la toate universitatile.

”Presedintele universitatii noastre a spus clar ca cei care pleaca sunt tradatori si logic ca sefii de catedre vor sa-si arate loialitatea”, spune un profesor de la Universitatea de Stat pentru Studii Umanistice.

Cei care au stat de vorba cu jurnalistii mai spun ca la inceput era ”foarte recomandat” sa postezi litera Z pe site-ul universitatilor, pe fatade sau in salile de curs, precum si sa organizezi flash mob-uri tematice. Acum, aceste lucruri au devenit aproape obligatorii pentru universitatile de stat.

La MGIMO, universitatea care pregateste viitorii functionari publici si diplomati, studenti care fac cursuri diferite au povestit ca cei mai aprigi sustinatori ai razboiului sunt colegii lor de la Facultatea de Relatii Internationale, de unde sunt recrutati angajatii Ministerului de Externe.

Studentii si profesorii care au postat mesaje anti-razboi au fost identificati si expusi pe un cont de Telegram al universitatii. ”Iata-i! Ei sunt mandrii reprezentanti ai nazismului”, scria pe acel cont.

”Isi ating scopul pentru ca induc frica. E ingrozitor sa-ti vezi instructorul stiintific trecut pe lista ca tradator. Si fara nicio dovada. Pun doar numele complet , o poza, un link la pagina de pe siteul MGIMO si neaparat cateva cuvinte acide”, spune un student.

La 3 zile de la inceputul razboiului, pe 28 februarie, scolile din Rusia au primit materiale de propaganda, in care era explicata pozitia Kremlinului despre ”operatiunea speciala”. Erau principalele puncte din discursul lui Putin, cu citate din el.

Pe 4 martie, rectorii au transmis o scrisoare deschisa de ”sustinere a tarii noastre, a armatei noastre, care ne apara securitatea, sa ne sustinem presedintele, care a luat, probabil, cea mai grea decizie din viata lui, dar necesara”. Documentul e semnat de peste 260 de rectori.

Tot in acele zile, universitatile au primit de la Ministerul Educatiei o circulara prin care rectorilor li se spunea sa se asigure ca studentilor le sunt predate informatii despre ”lupta impotriva dezinformarii” si, in acelasi timp, sunt invatati despre adevarata istorie a Rusiei. Pentru a evita sa fie victime ale fake newsurilor, studentilor li s-a spus sa verifice mereu informatiile in presa de stat sau pe site-ul Ministerului Apararii.

Studentilor li s-a spus ca le e monitorizata atent prezenta la astfel de cursuri, iar uneori astfel de prelegeri au fost date in timpul cursurilor uzuale, pentru a fi siguri ca studentii nu absenteaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: