Contraofensiva de succes a Ucrainei, a recucerit trei localitati in apropiere de Harkov: „Unitatile noastre au alungat trupele rusesti din Bezruki, Slatina si Prudianka”

externe

Autoritatile ucrainene au anuntat sambata au recucerit trei sate in apropiere de Harkov (est), al doilea oras ca marime al Ucrainei, in timp ce luptele continua in Donbas si in sudul tarii, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Fortele noastre armate ucrainene au reusit o contraofensiva lansata ieri dimineata. Dupa lupte crancene, unitatile noastre au alungat trupele rusesti din Bezruki, Slatina si Prudianka”, a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Dintre cele trei localitati situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiata de frontiera rusa, la doar 15 km de aceasta.

Potrivit guvernatorului, bombardamentele rusesti in regiunea sa s-au soldat cu doi morti si 19 raniti in ultimele 24 de ore.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, orasul Harkov insusi, bombardat cu regularitate de artileria rusa, ramane „partial blocat” de fortele ruse, care „isi intaresc pozitiile” in sudul orasului.

Fortele ruse isi continua de altfel ofensiva in districtele Izium si Barvinkove, urmarind sa „preia controlul asupra retelei de cai ferate”, potrivit ministerului. Acestea incearca de asemenea sa incercuiasca pozitiile fortificate ale armatei ucrainene in zona de la limita regiunilor Donetk si Lugansk, care formeaza bazinul Donbas si pe care Moscova a confirmat vineri ca vrea sa-l preia sub „control total”.

In regiunea Donetk, trupele ruse „isi concentreaza eforturile” in zona dintre Slaviansk si Kramatorsk, potrivit lui Oleksii Arestovici, consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

In zona Lugansk, trupele ruse „continua sa atace” orasele Rubijne si Severodonetk, capitala de facto a partii acestei regiuni ramase sub control ucrainean, conform guvernatorului sau Serghii Gaidai.

In sudul tarii, alta tinta a fortelor ruse, acestea „incearca sa-si continue ofensiva asupra orasului Guliaipole”, aflat la jumatatea distantei intre Zaporojie si orasul portuar martir Mariupol, a afirmat Arestovici.

Ofensiva rusa continua si in regiunea situata intre Herson, singura capitala administrativa capturata de rusi inca din primele zile ale invaziei, si Mikolaev (Nikolaev), spre Odesa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: