Finlanda si Suedia dau asigurari ca nu vor gazdui arme nucleare sau baze militare NATO pe teritoriul lor. Ce spune Sanna Marin despre obiectiile Turciei

externe

Finlanda nu doreste ca NATO sa desfasoare arme nucleare sau sa infiinteze baze militare pe teritoriul sau chiar daca va deveni membra a Aliantei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, intr-un interviu aparut joi in cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Finlanda si Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii impulsionate de invazia rusa in Ucraina, dar se confrunta cu obiectii din partea Turciei fata de un proces de aderare asteptat initial sa se desfasoare relativ rapid.

Sanna Marin, aflata intr-o vizita la Roma pentru discutii cu seful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat ca problema poate fi rezolvata prin dialog.

‘Cred ca in acest stadiu este important sa ne pastram calmul, sa avem discutii cu Turcia si cu toate celelalte state membre, sa raspundem intrebarilor care pot exista si sa corectam neintelegerile’, a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfasurarii de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO in Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei tari cu Alianta Nord-Atlantica, a explicat ea.

‘Si nici nu cred ca exista vreun interes in desfasurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO in Finlanda’, a mai afirmat sefa guvernului de la Helsinki.

Omoloaga sa suedeza Magdalena Andersson a spus la randul sau ca Suedia nu doreste baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul tarii.

Magdalena Andersson si presedintele finalndez Sauli Niinisto sunt asteptati joi la Casa Alba pentru o intalnire cu presedintele american Joe Biden.

Italia sprijina cu putere candidaturile Finlandei si Suediei la NATO si este dispusa sa accelereze procedurile interne pentru ca aceste doua state sa se alature aliantei cat mai curand posibil, a afirmat Draghi miercuri dupa intrevederea cu prim-ministrul finlandez.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: