Klaus Iohannis, confruntat direct de Cristian Pantazi pentru amenintarile de dupa publicarea draftului Legilor Securitatii: „Cum v-ati permis?”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a fost marti confruntat direct de jurnalistul G4Media Cristian Pantazi, pentru amenintarile adresate in urma cu o luna, dupa publicarea draftului Legilor Securitatii.

Amintim ca pe 5 iunie, intrebat despre acest draft care tocmai aparuse in spatiul public, Iohannis s-a aratat foarte deranjat de acest lucru. „Cineva, si stim cine, a considerat ca este bine acum sa le dea pe surse. Este o eroare majora, fiindca oamenii sunt ingrijorati. (…) Eronata este si scurgerea acestor prime forme catre media”, a spus atunci presedintele.

Ulterior, a fost criticat pentru asta de 45 de ONG-uri din Romania, dar si de organizatia internationala Reporteri fara frontiere.

Acum, la prima conferinta organizata de la acel moment de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, jurnalistul l-a intrebat cum si-a permis sa faca asa ceva.

„Ati amenintat sursele G4Media care au dat drafturile Legilor Securitatii. Cum v-ati permis, ca presedinte al statului, sa identificati sursele unei publicatii si sa le amenintati”, a intrebat Pantazi.

„Cred ca va asteptati de la presedintele Romaniei sa stie un pic mai mult decat publicul general. Eu nu m-a referit nici la persoane, nici la publicatii. Am spus ca inca se va lucra mult timp si e gresit ca in aceasta faza foarte devreme a drafturilor sa fie lumea agitata.

Imi pare rau ca v-ati simtit amenintati. Afirmatia mi-o mentin. Nu orice draft trebuie facut public inainte ca cei care raspund de acel document sa-si fi terminat munca asa cum este prevazuta in Constitutie.

A veni si a critica un draft mi se pare in anumite puncte destul de riscant si faptul ca s-au iscat nenumarate discutii pe ceva ce nu este definit mi-a dat dreptate. Nu trebuie sa va simtiti amenintati”, a raspuns Iohannis.

Jurnalistul a insistat, intrebandu-l direct daca si-a folosit puterea pentru a afla sursele de informare ale unor publicatii.

„Nu. Si stiti bine ca nu. Declaratia spune ca cel care a dat in media aceste documente nu a facut niciun secret din asta. Nu imi folosesc puterea pentru a inhiba libertatea presei, din contra, si dumneavoastra stiti foarte bine acest lucru”, a mai spus Iohannis.

El a admis ca la acel draft au lucrat si oameni din Administratia Prezidentiala, dar a negat ca el personal ar fi primit documentul.

„Ma voi ingriji ca aceste excese sa dispara. Fiti asigurat ca presedintele are grija de aceste chestiuni”, a incheiat Iohannis subiectul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: