Iranul vrea sa trimita sute de drone in ajutorul rusilor din Ucraina, acuza SUA. „S-a intrat intr-un calendar accelerat”

externe

Statele Unite considera ca guvernul iranian se pregateste sa furnizeze Rusiei sute de drone pentru a ajuta Moscova in operatiunile in curs de desfasurare in Ucraina, a declarat luni consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, in fata jurnalistilor.

„Informatiile noastre indica faptul ca guvernul iranian se pregateste sa furnizeze Rusiei pana la cateva sute de UAV-uri [vehicule aeriene fara pilot], inclusiv UAV-uri capabile sa transporte arme, intr-un calendar accelerat”, a declarat Sullivan in cadrul unui briefing de presa, citat de The Hill.

Sullivan a precizat ca iranienii se pregatesc sa antreneze fortele rusesti pentru a utiliza vehiculele aeriene fara pilot la bord inca din aceasta luna. Nu este clar daca vreunul dintre acestea a fost livrat rusilor pana in acest moment.

Consilierul pe probleme de securitate nationala a dezvaluit informatiile pentru a expune dificultatea cu care se confrunta Rusia in sustinerea propriului stoc de arme, in conditiile in care razboiul presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina se apropie de intrarea in cea de-a sasea luna.

Sullivan a facut comentariile in timpul informarii reporterilor cu privire la viitoarea calatorie a presedintelui Biden in Orientul Mijlociu. Se asteapta ca Biden sa plece in aceasta calatorie la sfarsitul acestei saptamani, calatorind in Israel si apoi in Arabia Saudita.

Se asteapta ca Iranul si programul sau nuclear sa fie subiecte de discutie in timpul calatoriei lui Biden. Administratia Biden a incercat sa revina la acordul nuclear cu Iranul, din care fostul presedinte Trump s-a retras in timpul mandatului sau, dar pana acum nu a reusit sa incheie un acord.

In timpul declaratiilor sale in fata reporterilor, Sullivan a remarcat ca Iranul a furnizat arme similare houthis din Yemen pentru a-i ajuta sa lanseze atacuri impotriva Arabiei Saudite inainte de a se ajunge la o incetare a focului.

Sullivan si-a exprimat increderea ca ucrainenii, cu ajutorul SUA si al altor tari, vor putea „apara si sustine eficient” capitala Kiev, pe care Rusia a incercat si nu a reusit sa o cucereasca la inceputul razboiului.

De asemenea, el a sustinut ca Rusia „a esuat deja in mod substantial in atingerea obiectivelor sale in Ucraina”, aratand in parte esecul de a cuceri Kievul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: