Trei oligarhi foarte puternici din Ucraina au ramas fara cetatenie. Zelenski l-a pocnit chiar si pe un oligarh care l-a sustinut inainte de a fi ales presedinte

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetatenia ucraineana a doi cei mai cunoscuti oligarhi din Ucraina, Igor Kolomoiski si Ghennadi Korban, precum si lui Vadim Rabinovici, un fost magnat devenit deputat de opozitie, cei trei numarandu-se printre cei mai bogati evrei din Ucraina, relateaza joi canalul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres.

Motivul oficial al acestei decizii pare sa fie faptul ca cei trei detin o alta nationalitate in afara de cea ucraineana, in cazul dat pe cea israeliana, in timp ce dubla nationalitate este ilegala din punct de vedere tehnic in Ucraina, dar tolerata pe scara larga in practica, scrie AFP.

Potrivit mai multor surse de la Kiev, presedintele ucrainean vrea sa epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra SUA si altor tari occidentale ca Ucraina nu tolereaza coruptia.

Cert este ca trei dintre cei mai influenti evrei din Ucraina, intre care doi au jucat un rol esential in finantarea proiectelor de infrastructura evreiesti in special in regiunea Dnipropetrovsk, unde locuieste a doua cea mai importanta comunitate de evrei din Ucraina, nu mai par a fi bineveniti in tara lor natala, comenteaza canalul de televiziune israelian pe pagina sa web.

Lui Ghennadi Korban i-a fost deja refuzata intrarea in Ucraina la un post de frontiera si chiar i-a fost confiscat pasaportul ucrainean, potrivit media locale.

De la alegerea sa in 2019, Volodimir Zelenski a continuat reforma antioligarhica lansata de predecesorul sau in functie Petro Porosenko cu scopul de a slabi controlul lui Igor Kolomoiski asupra economiei, mass-media si altor centre de putere. A fost o decizie care a surprins multa lume, intrucat Igor Kolomoiski se numara printre principalii sustinatori ai lui Zelenski si se intorsese dintr-un exil autoimpus in Israel abia dupa alegerea acestuia din urma.

Cei trei oligarhi de origine evreiasca se confrunta, de asemenea, cu acuzatii de coruptie la scara mare.

Guvernul ucrainean nu a confirmat public revocarea cetateniei celor trei oligarhi. Un lucru neobisnuit, decretul prezidential din 18 iulie prin care se anunta aceasta decizie si difuzat online nu purta semnatura presedintelui, in timp ce biroul lui Volodimir Zelenski a ramas vag in privinta chestiunii atunci cand i s-a cerut sa confirme autenticitatea decretului.

Surse apropiate presedintelui au declarat insa presei ucrainene ca documentul este autentic, potrivit i24News.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: