Legile justitiei. Iohannis spune ca nu mai e nevoie sa fie asteptata opinia Comisiei de la Venetia: „Rugamintea mea expresa pentru Guvern si pentru Parlament a fost sa se tina cont de recomandarile pe care le cunoastem”

politica

Iohannis, vizita, Ungaria

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca rugamintea sa expresa pentru Guvern si Parlament privind pachetul legilor Justitiei a fost sa se tina cont de recomandarile cunoscute, adaugand ca nu crede ca opinia Comisiei de la Venetia va fi diferita de cele de pana acum.

„Aici sunt mai multe chestiuni care trebuie luate in considerare. Comisia de la Venetia a fost sesizata in repetate randuri, inclusiv de mine, pe legile Justitiei si avem un set intreg de recomandari. Nu cred ca, daca se cere inca o opinie, va fi diferita fata de cele de pana acum si rugamintea mea expresa pentru Guvern si pentru Parlament a fost sa se tina cont de recomandarile pe care le cunoastem, nu sunt chestiuni necunoscute, si, daca Parlamentul va legifera in acest sens, eu nu ma astept la probleme”, a afirmat seful statului, inainte de reuniunea informala a Consiliului European de la Praga.

El a fost intrebat cum ar trebui sa procedeze Parlamentul in contextul in care Comisia de la Venetia va emite o opinie asupra acestui pachet de legi in decembrie, iar comisarul european pe Justitie a cerut autoritatilor romane sa nu adopte aceste acte normative pana cand nu vine acest raspuns.

Legat de legea avertizorilor de integritate, care a fost adoptata de Senat intr-o forma care descurajeaza raportarile anonime, solicitandu-se date de contact, Iohannis a precizat ca, daca va fi nevoie, va face comentarii atunci cand actul normativ va ajunge la promulgare.

„Eu am trimis legea inapoi in Parlament fiindca anumite chestiuni nu mi s-au parut suficient de bine clarificate. Cand se intoarce legea la mine, voi face, daca va fi nevoie, comentarii pe marginea ei”, a afirmat presedintele Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: