Iohannis insista la Praga ca Rusia sa primeasca un „raspuns puternic, prompt si clar” din partea UE

externe

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat, la Praga, pozitia Romaniei privind independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si continuarea sprijinului constant al tarii noastre, pe multiple planuri, inclusiv in pregatirea iernii, in contextul noilor escaladari generate de Federatia Rusa, arata Administratia Prezidentiala.

Seful statului a participat, vineri, in capitala Cehiei, la reuniunea informala a Consiliului European, context in care a exprimat deschiderea Romaniei pentru procesul de reconstructie, evidentiind necesitatea unei bune coordonari la nivel european pentru gestionarea eficienta a acestui proces.

Principalele subiecte pe agenda reuniunii Consiliului European au vizat situatia din Ucraina, pe toate dimensiunile, evolutiile in domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului preturilor ridicate si al eforturilor pentru securitatea aprovizionarii, precum si situatia economica la nivel european.

In ceea ce priveste situatia din Ucraina, liderii europeni au respins ferm si au condamnat fara echivoc anexarea ilegala de catre Federatia Rusa a regiunilor Donetk, Lugansk, Zaporojie si Herson din Ucraina, in urma desfasurarii falselor referendumuri. Liderii UE au reafirmat hotararea de a acorda in continuare sprijin Ucrainei atat timp cat va fi necesar, din punct de vedere financiar, politic, militar, umanitar, inclusiv in ceea ce priveste pregatirea pentru iarna.

De asemenea, presedintele Romaniei a pledat pentru „mentinerea unui raspuns puternic, prompt si clar din partea Uniunii fata de agresiunea Federatiei Ruse si a respins cu fermitate actiunea de anexare ilegala a celor patru regiuni ale Ucrainei”.

El a salutat adoptarea unui nou set de masuri restrictive, al optulea, aratand ca este necesar sa se mentina o presiune ridicata asupra Federatiei Ruse, evidentiind, totodata, importanta coordonarii transatlantice si cu alti parteneri internationali.

De asemenea, a subliniat inca o data preocuparea fata de efectele razboiului asupra altor parteneri din regiune, accentuand necesitatea continuarii sustinerii Republicii Moldova, un stat extrem de vulnerabil in fata acestor evolutii.

Referitor la securitatea alimentara, Uniunea Europeana va continua sa faciliteze exportul de produse agricole din Ucraina, liderii europeni solicitand extinderea Initiativei Granelor la Marea Neagra, promovate de Secretarul General al ONU.

In ceea ce priveste securitatea energetica, discutiile liderilor europeni au vizat, in special, impactul preturilor ridicate la energie asupra populatiei si industriei si necesitatea unui raspuns european coordonat pentru abordarea acestei situatii.

„In contextul in care Federatia Rusa foloseste energia pe post de arma pentru a submina puterea economica a UE, liderii europeni au reiterat hotararea de a raspunde in mod coordonat pentru asigurarea securitatii aprovizionarii, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului preturilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili si prin masuri menite sa reduca cererea de energie”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

De asemenea, liderii au condamnat actele de sabotaj recente din Marea Baltica privind conductele Nord Stream I si II si au agreat intensificarea cooperarii pentru protejarea infrastructurii critice europene.

Presedintele Romaniei a pledat pentru continuarea coordonarii la nivelul UE, in vederea depasirii provocarilor comune din acest domeniu, salutand masurile adoptate pana in prezent, dar subliniind ca este nevoie de actiuni suplimentare axate in principal pe reducerea durabila a preturilor la energie.

In contextul mentinerii nivelului ridicat al preturilor la energie, preocupare constanta pentru tara noastra, Klaus Iohannis a reamintit necesitatea adoptarii de masuri care sa asigure decuplarea pretului la energia electrica de pretul gazelor naturale.

De asemenea, seful statului a pledat pentru necesitatea diversificarii in continuare a aprovizionarii cu gaze naturale din surse multiple si de incredere, utilizarea resurselor indigene, dezvoltarea proiectelor de infrastructura si consolidarea interconexiunilor, salutand in acest context operationalizarea recenta a interconectorului dintre Grecia si Bulgaria.

Totodata, a reiterat faptul ca masurile luate la nivel european trebuie sa aiba in vedere si securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova, care are nevoie de sprijin imediat in perspectiva sezonului rece.

In ceea ce priveste situatia economica, dezbaterile liderilor Uniunii Europene au vizat preturile ridicate pentru gospodarii si intreprinderi care au condus la niveluri semnificative ale inflatiei in statele membre, masuri pentru sprijinirea cresterii economice si a locurilor de munca, precum si pastrarea integritatii Pietei Unice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: