Cancelarul german Olaf Scholz, primul lider occidental care viziteaza China in ultimii trei ani

externe

Cancelarul german Olaf Scholz a sosit vineri la Beijing intr-o vizita de o zi, prima a unui lider G7 in China din ultimii trei ani si imediat dupa realegerea lui Xi Jinping in functia de lider al Partidului Comunist Chinez, informeaza Reuters.

Politica stricta COVID zero a determinat a doua cea mai mare economie a lumii sa isi inchida granitele timp de aproape trei ani. In plus, tensiunile tot mai mari cu Occidentul au facut imposibil ca liderii marilor puteri occidentale sa viziteze China, in timp ce presedintele chinez Xi Jinping abia a reluat calatoriile in strainatate.

Scholz si delegatia oamenilor de afaceri care il insoteste au fost testate pentru COVID-19 la aterizarea la Beijing vineri dimineata, de catre personal medical chinez in costume de protectie.

In timpul primei lor intalniri fata in fata de la preluarea mandatului de catre Scholz, care a avut loc in Sala Mare a Poporului, presedintele chinez a remarcat ca cele doua tari marcheaza peste 50 de ani de relatii diplomatice, iar Germania si China ar trebui sa conlucreze cu atat mai mult in „vremuri de schimbare si turbulente” de dragul pacii mondiale, potrivit postului de stat CCTV.

Scholz i-a spus lui Xi ca aceasta intalnire este binevenita in vremuri tensionate, invazia Ucrainei de catre Rusia creand probleme pentru ordinea globala bazata pe reguli.

Scholz a mai spus ca vor discuta chestiuni legate de relatiile Europa-China, lupta impotriva schimbarilor climatice si a foametei la nivel global, dezvoltarea relatiilor economice China-Germania, precum si alte subiecte in care perspectiva celor doua tari este diferita.

Vizita lui Scholz  vine pe fondul unor discutii in coalitia de guvernamant in care se cere reconsiderara politicii Germaniei fata de China dar si o ingrijorare crescanda a publicului cu privire la dependenta comerciala a Berlinului fata de aceasta. China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei in ultimii sase ani.

In timpul acestei vizite, cancelarul se va intalni cu presedintele Xi Jinping si cu prim-ministrul Li Keqiang si este de asteptat sa discute despre razboiul din Ucraina, in speranta ca Republica Chineza poate convinge Rusia sa puna capat ostilitatilor.

De la invazia Rusiei, China s-a pozitionat ca un observator neutru, criticand sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, dar fara sa sustina sau sa asiste Moscova in campania militara. Dar Xi si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu Ucraina in luna septembrie cand s-a intalnit cu presedintelui rus Vladimir Putin.

Vizita lui Scholz reprezinta o testare a relatiilor dintre China si Germania, Europa sau chiar intregul Occident. In cazul unei reusite, presedintele Emmanuel Macron va vizita si el China peste o luna.

Macron i-ar fi sugerat lui Scholz sa mearga impreuna la Beijing pentru a trimite un semnal de unitate al blocului comunitar, dar Scholz a refuzat oferta, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale germane.

Vizita are loc cu doar cateva zile dupa ce cancelarul german a autorizat o participatie chineza la terminalul portului Hamburg, in ciuda opozitiei partenerilor de coalitie si a SUA.

Scholz este insotit de o intreaga delegatie de industriasi, printre care conducerea Volkswagen, BASF si Siemens. Cu toate acestea, nu sunt planificate acorduri bilaterale, a informat o sursa guvernamentala.

Intr-un articol publicat chiar inaintea plecarii sale, cancelarul a enumerat subiectele dificile pe care intentioneaza sa le abordeze in discutiile cu autoritatile chineze: „respectarea libertatile civile si politice si drepturile minoritatilor entice”, sau „situatia tensionata din jurul Taiwanului”.

Purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a avertizat insa: „Partea chineza se opune oricarei ingerinte in afacerile noastre interne si oricarei denigrari sub pretextul de a discuta despre drepturile omului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: