Ungaria este dispusa sa ajute Ucraina, dar nu-si va da acordul pentru un imprumut comun european

externe

Ungaria este dispusa sa continue sprijinul financiar al Ucrainei pe baza bilaterala, dar in niciun caz nu-si va da acordul pentru un alt imprumut comun al UE in vederea reconstructiei acesteia, a declarat, luni, la Sofia, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, potrivit unui comunicat al MAE ungar citat de hirado.hu.

In alocutiunea sa de la reuniunea ministrilor de externe din cadrul Initiativei Central-Europene din Bulgaria, seful diplomatiei de la Budapesta a salutat faptul ca UE pregateste un nou pachet pentru ajutorarea Kievului, dar a adaugat ca

Ungaria si-a ajutat vecinii ucraineni de mult mai mult timp si in diverse moduri decat cei care se prezinta acum ca fiind „cei mai buni prieteni” ai acestei tari.

In discursul sau, Peter Szijjarto a subliniat ca Guvernul ungar a cheltuit sute de milioane de euro pentru a sprijini activitatea institutiilor de sanatate, educatie, cultura si a bisericilor din Ucraina, iar Ungaria a luat parte la ajutorarea Ucrainei inca inainte de izbucnirea razboiului.

„Suntem pregatiti sa continuam sa oferim sprijin financiar pe baza bilaterala, pe baza unui acord bilateral intre Ucraina si Ungaria. Dar, cu siguranta, nu vom sprijini niciun fel de imprumut comun al UE in acest sens. De ce? Pentru ca am facut-o deja odata. Am sprijinit imprumutul comun in timpul pandemiei de coronavirus si a fost mai mult decat suficient”, a adaugat Szijjarto.

Comisia Europeana urmeaza sa propuna un pachet de asistenta financiara in valoare de 1,5 miliarde de euro pe luna pentru a acoperi nevoile de finantare ale Ucrainei pentru anul viitor, urmand ca o initiativa legislativa in acest sens sa fie prezentata in cursul acestei saptamani.

Peter Szijjarto a facut referire si la efectele sanctiunilor privind razboiul. In opinia ministrului ungar, s-a intamplat exact opusul a ceea ce s-a promis atunci cand au fost impuse restrictiile, deoarece razboiul a devenit din ce in ce mai brutal, iar economia europeana a fost ingenuncheata in locul celei rusesti.

Aceasta din urma este bine exemplificata de faptul ca Ungaria a cheltuit anul trecut sapte miliarde de euro pentru importurile de energie, fata de 19 miliarde de euro in acest an, iar daca lucrurile continua asa, anul viitor va cheltui 29 de miliarde de euro, a explicat seful diplomatiei ungare.

„Trebuie sa intelegem ca, practic, aceste masuri au esuat. Economia europeana are de suferit si este clar cine beneficiaza de pe urma acestei situatii”, a adaugat Szijjarto.

Acesta a precizat ca Guvernul ungar nu ii va lasa pe cetatenii sai sa plateasca pretul razboiului din Ucraina si ca singura solutie este pacea, despre care, din pacate, putini vorbesc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: