Laszlo Tokes se plange de „actiunile de instigare la ura si violenta” ale „organizatiilor romanesti extremiste”. 1 decembrie este inca o rana dureroasa „cauzata de infrangerea istorica suferita”

news

Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), s-a pronuntat, luni, impotriva actiunilor de instigare la ura si violenta ale unor organizatii romanesti extremiste, printr-un comunicat remis agentiei ungare de presa MTI citata de hirado.hu.

Presedintele CNMT a mentionat ca „organizatia Calea Neamului, o organizatie extrem de sovina si care uraste maghiarii” a anuntat o parada festiva la Targu Secuiesc, cu ocazia zilei de 1 decembrie.

In invitatia publicata pe pagina sa de socializare, organizatorul mentioneaza ca se merge in orasul in care „la 1 decembrie 2015, extremistii au incercat sa ne omoare cu o bomba improvizata”, intr-un loc „care doreste sa fie o enclava etnica” si care este „unul dintre cele mai importante centre ale iredentismului”.

Politicianul a mentionat ca „provocatorii” de la Targu Secuiesc sunt aceleasi persoane care organizeaza, din cand in cand, cate un eveniment extremist in cimitirul militar din Valea Uzului. La ultima lor actiune provocatoare, la data de 23 octombrie, acestia au continuat traditia fascismului romanesc prin crearea unei asociatii denumite Fratia Crucilor, care a declarat ca „nu se supune niciunei instante”, adica este deasupra ordinii constitutionale a statului.

„Putem pune pe buna dreptate intrebarea, cine si ce interes are sa creeze tensiuni interetnice intr-o zona aflata aproape de razboiul din Ucraina? Avem tot dreptul sa ne asteptam ca Guvernul Romaniei, precum si presedintele Klaus Iohannis sa impiedice discursul de ura al partidului AUR si al celor de la Calea Neamului, precum si actiunile de incitare la violenta. Noi, maghiarii, intelegem bucuria pe care o simt fratii nostri romani cu ocazia sarbatorii lor nationale. Cu toate acestea, in spiritul respectului reciproc, ne putem astepta, pe buna dreptate, ca si ei sa accepte durerea care ne-a fost cauzata de infrangerea istorica suferita, una catastrofala”, se arata in declaratia lui Laszlo Tokes.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: