Politia din San Francisco va putea folosi roboti „letali”. Cazurile in care acesti roboti au voie sa ucida

externe

Politia din San Francisco va avea permisiunea de a folosi roboti pentru a ucide oameni in situatii exceptionale de urgenta, conform unei noi politici controversate aprobate marti de reprezentantii celor 11 districte ale orasului, potrivit San Francisco Chronicle.

Liderii politiei au declarat ca doresc sa aiba posibilitatea de a desfasura roboti cu forta letala in cazuri extrem de rare impotriva suspectilor violenti, cum ar fi atacatorii in masa sau atacatorii sinucigasi cu bomba. Dar criticii, inclusiv o minoritate din consiliul de administratie, au obiectat puternic fata de aceasta politica din cauza temerilor ca ar putea permite politiei sa ucida oameni prea usor.

In urma unei dezbateri aprinse, reprezentantii districtuali (Consiliul supraveghetorilor) au aprobat politica cu un vot de 8-3. Acestia au adoptat un amendament care impune ca unul dintre cei doi lideri de rang inalt ai politiei SFPD sa autorizeze orice utilizare efectiva a unui robot mortal.

„Ar putea exista o circumstanta extraordinara in care, intr-o situatie de urgenta practic inimaginabila, ar putea dori sa utilizeze forta letala pentru a impiedica, intr-o situatie oribila, pe cineva sa mai poata provoca alte rani”, le-a spus reprezentantul districtual Aaron Peskin colegilor sai, descriind justificarea politiei pentru a dori sa ucida pe cineva cu un robot.

Tacticile Departamentului de Politie pentru desfasurarea anumitor arme de tip militar au fost revizuite din cauza legii 481 a Adunarii de stat, o lege din 2021 care obliga agentiile de aplicare a legii sa obtina aprobarea organelor lor de conducere cu privire la utilizarea echipamentelor si armamentului. De asemenea, legea respectiva le ofera acestor organisme – in acest caz, Consiliul de supraveghere – posibilitatea de a accepta sau de a respinge modul in care este utilizat echipamentul.

Aceasta problema face parte dintr-o dezbatere mai ampla in zona Bay Area cu privire la modul in care se poate echilibra puterea politiei de a lupta impotriva criminalitatii cu ajutorul tehnologiei moderne, protejand in acelasi timp libertatile civile ale publicului. In septembrie, reprezentantii districtuali din San Francisco au votat cu 7-4 pentru a permite politiei sa monitorizeze temporar, in anumite cazuri, transmisiile in direct ale camerelor de supraveghere, in ciuda obiectiilor puternice ale criticilor ingrijorati de dreptul la viata privata.

„Avand in vedere ceea ce am vazut cu impuscaturile din scoli si terorismul si realitatile secolului 21, cred ca ar trebui neaparat sa avem cea mai avansata tehnologie pentru a face fata acestor tipuri de amenintari”, a declarat reprezentantul districtual Rafael Mandelman intr-un interviu inainte ca consiliul sa voteze noua politica.

Desi robotii politiei din San Francisco nu sunt noi, ceea ce este nou este modul in care ar putea fi folositi. Departamentul a achizitionat 17 roboti – dintre care 12 sunt in functiune – intre 2010 si 2017, potrivit purtatorului de cuvant al SFPD, Robert Rueca.

Toti acesti roboti sunt capabili sa „abordeze retineri de infractori, incidente critice, circumstante urgente, executarea unui mandat pentru evaluarea dispozitivelor suspecte” si multe altele, a adaugat el. Dar niciunul dintre ei nu a fost echipat pentru a desfasura forta letala, a precizat Rueca.

Acest lucru s-ar putea schimba din cauza noii politici. In timp ce departamentul a declarat ca nu intentioneaza sa echipeze robotii cu o arma, robotii din arsenalul sau ar putea fi echipati cu incarcaturi explozive pentru a sparge structuri unde se ascund suspecti violenti sau ar putea fi folositi pentru a contacta sau incapacita suspecti violenti „care prezinta un risc de pierdere a vietii pentru fortele de ordine”, a spus Rueca.

Unii roboti aflati in prezent in arsenalul departamentului, precum Remotec F5A, pot, de asemenea, sa urce scari, sa ridice peste 85 de kilograme, sa depaseasca borduri, sa sondeze orice situatie de pericol si sa se redreseze singuri atunci cand sunt rasturnati.

Primul exemplu cunoscut de utilizare a unui robot cu forta letala de catre fortele de ordine din SUA a avut loc in 2016, cand politia din Dallas a desfasurat un robot inarmat cu un dispozitiv exploziv pentru a ucide o persoana care impuscase mortal cinci ofiteri.

Seful adjunct al SFPD, David Lazar, le-a spus reprezentantilor districtuali ca departamentul sau ar putea folosi roboti pentru a ucide suspecti intr-un alt tip de scenariu: un atac sangeros precum cel care a avut loc pe Las Vegas Strip in octombrie 2017. In acea tragedie, un barbat inarmat aflat in turnul unui hotel a deschis focul asupra unui festival de muzica de afara, ucigand 60 de persoane si ranind alte sute inainte de a se sinucide.

In cazul in care ceva similar se va intampla in San Francisco, a declarat Lazar, politia doreste sa aiba „un instrument suplimentar pentru a salva vietile ofiterilor si pentru a salva vietile altor oameni”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: