„Mi-a spus un singur lucru: A inceput”: Olena Zelenska povesteste inceputul invaziei rusesti din Ucraina

externe

Aflata in vizita la Paris cu ocazia conferintei privind reconstructia Ucrainei, Olena Zelenska, sotia presedintelui Volodimir Zelenski, a povestit primele ore ale inceputului invaziei rusesti din Ucraina, in luna februarie a acestui an. „Am ocazia de a vorbi in numele oamenilor care traiesc astazi intr-o tara aflata in razboi, de a spune povestea acestor oameni si profit de aceasta oportunitate”, a spus ea, citata de Le Figaro.

Pentru fosta scenarista, invazia a inceput cu zgomotul exploziilor. „Primul lucru pe care l-am auzit au fost niste zgomote ciudate care pareau a fi explozii. Primul meu gand a fost ca poate au fost focuri de artificii. Nu vrei sa crezi ca a inceput, dar intelegerea vine foarte repede”, a adaugat ea.

O imagine ii revine in minte, cea care marcheaza inceputul razboiului si schimbarea ritmului intregii sale vieti: cea a sotului ei, Volodimir Zelenski, imbracandu-se in costum in primele ore ale invaziei pentru a se adresa natiunii. „Mi-a spus un singur lucru: A inceput. Si totul a devenit clar”.

Olena Zelenska a fost apoi mutata dintr-un adapost sigur in altul, dar nu a vrut sa paraseasca tara. „Nu s-a pus problema”. „Nu am avut nicio dorinta de a pleca sau de a fugi […] nu a existat un astfel de plan, va spun cu toata sinceritatea”, a declarat ea, adaugand ca mai multe sotii de presedinti i-au oferit azil, precum Brigitte Macron. Dupa zece luni de conflict, ea continua sa „traiasca separat cu copiii” si isi vede sotul doar ocazional.

„Cand ma uit la presedintele tarii noastre, ca cetatean ucrainean, consider ca este singurul candidat capabil sa ne aduca victoria”, a spus ea. „Vrem pace si vrem doar pace”, a continuat ea. Dar pentru ca o astfel de pace sa fie durabila, sotia presedintelui Zelenski doreste ca numeroasele abuzuri ale armatei ruse sa fie pedepsite. „Sa fie pedepsiti cei care dau ordine criminale” si nu doar presedintele rus, Vladimir Putin „ca persoana, ci un Putin colectiv”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: