Suedezii, suparati pe conducerea unei gradini zoologice care a decis sa omoare niste cimpanzei scapati din incinta lor in loc sa-i tranchilizeze

life

O gradina zoologica din Suedia a fost criticata pentru ca a impuscat trei cimpanzei si a ranit un al patrulea dupa ce acestia au scapat din incinta lor. Animalele erau bine cunoscute in Suedia, iar moartea lor a starnit furie, potrivit BBC.

Gradina zoologica din Furuvik a explicat ca incercarea de a tranchiliza animalele in loc sa le impuste ar fi reprezentat o amenintare pentru viata oamenilor.

Alti trei cimpanzei lipsesc din incinta lor.

Cercetatorul Mathias Osvath, care ii cunostea de cativa ani, a insistat ca nu reprezentau un pericol real. „Daca i-as fi intalnit in parc mi-ar fi crescut pulsul, dar nu mi-ar fi fost teama pentru viata mea. Este o tragedie”, a spus el pentru BBC.

Incidentul a avut loc miercuri, in jurul pranzului, cand cimpanzeii au iesit din incinta lor si au inceput sa hoinareasca liberi prin gradinii zoologice.

Gradina zoologica este inchisa pana anul viitor, asa ca in incinta nu erau oameni, insa oficialii gradinii zoologice au spus ca animalele scapate reprezinta inca o amenintare, iar personalul a fost evacuat sau i s-a ordonat sa ramana inauntru.

„Se poate crede ca cimpanzeii sunt pasnici, dar sunt extrem de periculosi. Sunt rapizi, foarte puternici si, in general, fara teama”, se arata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a gradinii zoologice.

Angajatii au impuscat animalele deoarece ca sa le sedeze ar fi trebuit sa se afle aproape de acestea.

„Acest lucru, combinat cu faptul ca poate dura pana la 10 minute pana ca anestezia sa isi faca efectul, ar reprezenta un mare pericol pentru siguranta oamenilor”, se arata in comunicat.

Decizia de a impusca animalele a fost criticata pe scara larga. Un fost ingrijitor, care a lucrat cu animalele timp de 30 de ani, a acuzat gradina zoologica ca actioneaza neprofesionist. „Cred ca au intrat in panica”, a declarat Ing-Marie Persson pentru postul public SVT.

Vineri, gradina zoologica a confirmat numele a trei dintre cimpanzeii morti, Linda, Torsten si Santino. Manda ar putea fi al cincilea cimpanzeu mort.

Dupa ani petrecuti cercetand cimpanzeii, oamenii de stiinta de la Universitatea din Lund si-au suspendat cooperarea cu gradina zoologica.

„I-am cunoscut personal, as spune. Am imbratisat-o pe Manda, am sarutat-o pe Linda si m-am jucat cu Santino”, a spus Mathias Osvath, care a subliniat ca cimpanzeii au mai iesit din incinta lor in urmaa cu cativa ani, in timp ce in gradina zoologica se aflau vizitatori.

Santino era bine cunoscut chiar si dincolo de granitele Suediei pentru abilitatile sale artistice si se spune ca era favoritul printesei mostenitoare Victoria.

Santino a fost primul animal care s-a aratat capabil sa faca planuri, un comportament despre care oamenii de stiinta spun ca este spcific oamenilor. Planificarea necesita abilitati cognitive considerabile, deoarece ii cere unui animal sa prevada evenimentele viitoare cu care va trebui sa se confrunte.

In 2009 s-a constata ca Santino devenea agitat atunci cand vizitatorii se apropiau prea mult de el si incepea sa arunce cu pietre in ei. Cand ingrijitorii gradinii zoologice au investigat, au descoperit ca, in timp ce gradina zoologica era inchisa, Santino adunase gramezi de „munitie” si se intorcea la ea pentru a se reaproviziona.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: