Atacul asupra Capitoliului. Comisia recomanda inculparea lui Trump

externe

Donald Trump, sarlatan, Trump Media, Truth Social

Comisia Camerei Reprezentantilor care ancheteaza asaltul Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a recomandat, luni, Departamentului de Justitie sa formuleze acuzatii penale impotriva fostului presedinte Donald Trump si a aliatilor sai, incheind ancheta asupra insurectiei violente de la Capitoliu din 2021 cu ceea ce parlamentarii au numit o „foie de parcurs catre justitie”, potrivit AP.

In timp ce incheie una dintre cele mai exhaustive si agresive anchete din istoria Congresului, cei sapte democrati si doi republicani recomanda acuzarea penala a lui Trump si a celor care l-au ajutat in incercarea de a rastoarne rezultatul alegerilor din 2020.

Comisia a lansat, de asemenea, un rezumat al raportului sau final, in care constata ca Trump s-a implicat intr-o „conspiratie in mai multe parti” pentru a rasturna rezultatul alegerilor.

Comisia a invocat incalcarea a patru legi penale de catre Trump, atat in perioada premergatoare revoltei, cat si in timpul insurectiei propriu-zise. Acuzatiile comitetului sunt conspiratie impotriva Statelor Unite, obstructionarea unei proceduri oficiale a Congresului, declaratii false si sprijinirea unei insurectii.

In timp ce o sesizare penala este in mare parte simbolica, Departamentul de Justitie hotarand in cele din urma daca il trimite in judecata pe Trump sau pe altii, este un sfarsit decisiv pentru o ancheta care a avut un accent aproape singular inca de la inceput.

De asemenea, comisia a votat cu 9-0 pentru aprobarea raportului sau final, care va include constatari, stenograme interviurilor si recomandari legislative.

Rezumatul de 154 de pagini al raportului, facut public la incheierea audierii, a constatat ca Trump s-a implicat intr-o „conspiratie in mai multe parti” pentru a rasturna alegerile, difuzand in mod intentionat acuzatii false de fraudare a alegerilor, facand presiuni asupra Congresului, Departamentului de Justitie si vicepresedintelui sau sa-si uneasca eforturile pentru a submina rezultatele, astfel incat sa poata ramane la putere si apoi refuzand ore in sir sa le spuna sustinatorilor sai sa paraseasca Capitoliul pe 6 ianuarie.

Desi majoritatea principalelor constatari ale raportului nu sunt noi, acesta reprezinta in total unul dintre cele mai incriminatoare portrete ale unui presedinte american din istoria recenta. Indiferent daca este urmarit penal sau nu, comisia prezinta in detaliu efortul amplu al lui Trump de a-si rasturna propria infrangere si insurectia este responsabilitatea lui directa.

Completul, care se va dizolva pe 3 ianuarie cu noua Camera condusa de republicani, a efectuat peste 1.000 de interviuri, a organizat 10 audieri publice si a strans peste un milion de documente de la lansare, in iulie 2021. In urma cantitatii uriase de dovezi, membrii s-au incurajat sa declare ca Trump, un republican, este vinovat pentru atacul violent al sustinatorilor sai asupra Capitoliului in urma cu aproape doi ani.

Dupa ce au trecut pe langa politie, ranind multi membri ai fortelor de ordine, rebelii au luat cu asalt Capitoliul si au intrerupt atestarea castigarii alegerilor prezidentiale de catre democratul Joe Biden, facand ecoul minciunilor lui Trump despre frauda electorala pe scara larga, multi dintre membrii Congresului si Camerei fiind nevoiti sa fuga pentru a-si salva viata.

Multi dintre fostii consilieri ai lui Trump au marturisit despre presiunea sa fara precedent asupra statelor, asupra oficialilor federali si asupra vicepresedintelui Mike Pence pentru a gasi o modalitate de a contracara vointa populara. Comitetul a descris, de asemenea, in detaliu modul in care Trump a infuriat multimea la un miting in acea dimineata si apoi nu a facut nimic pentru a-si opri sustinatorii timp de cateva ore, in timp ce urmarea violenta la televizor.

Comisia a difuzat cateva dovezi noi, inclusiv un interviu recent cu asistenta lui Trump, Hope Hicks. Descriind o conversatie pe care a avut-o cu Trump in acea perioada, ea a spus ca fostul presedinte i-a spus ca nimanui nu i-ar pasa de mostenirea lui daca ar pierde alegerile. „Singurul lucru care conteaza este sa castigi”, i-ar fi spus Trump.

Desi o asa-zisa sesizare penala nu are statut juridic real, este o declaratie puternica a comitetului si se adauga la presiunea politica deja existenta asupra procurorului general Merrick Garland si a consilierului special Jack Smith, care desfasoara o ancheta privind actiunile lui Trump din 6 ianuarie.

Comisia a fost formata in vara anului 2021, dupa ce republicanii din Senat au blocat formarea a ceea ce ar fi fost o comisie independenta, bipartizana, care sa investigheze insurectia. Cand acest efort a esuat, Camera, controlata de democrati, a format o comisie proprie de investigatie.

Liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy din California, un aliat al lui Trump, a decis sa nu participe, dupa ce presedinta Camerei, Nancy Pelosi i-a respins unele dintre propuneri. Acest lucru a lasat o portita pentru ca doi republicani anti-Trump din Camera Reprezentantilor, Liz Cheney din Wyoming si Adam Kinzinger din Illinois, sa se alature celor sapte democrati, alcatuind un grup neobisnuit de unificat in Congresul divizat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: