Vaticanul se pregateste de inmormantarea fostului papa Benedict al XVI-lea. Papa Francisc vorbeste despre perspectiva unei retrageri daca starea precara de sanatate l-ar impiedica sa-si indeplineasca atributiile

externe

Catolicii vor putea, luni, sa aduca un omagiu fostului papa Benedict al XVI-lea, al carui trup va ramane timp de trei zile la Bazilica Sf. Petru, potrivit France24.

Teologul german, care a murit sambata la varsta de 95 de ani, a condus Biserica Catolica timp de opt ani, inainte de a deveni primul papa in ultimele sase secole care a demisionat in 2013. Succesorul sau, Papa Francisc, va conduce joi inmormantarea in vasta Piata Sf. Petru, inainte ca ramasitele lui Benedict sa fie depuse in mormantul de sub Bazilica Sf. Petru.

Benedict a murit la manastirea Mater Ecclesiae din gradinile Vaticanului, care ii fusese casa in ultimul deceniu. Trupul sau a fost transferat luni dimineata in bazilica, unde, timp de trei zile, credinciosii isi vor putea lua ramas bun. Vaticanul a publicat duminica fotografii cu trupul sau, imbracat in haine papale rosii de doliu si purtand pe cap o mitra cu margini aurii, pe un catafalc din capela manastirii.

Demisia soc a lui Benedict a creat situatia extraordinara de a avea doi „barbati in alb” – el si Francisc – la Vatican. In plus, decesele papale declanseaza de obicei intrunirea unui conclav de cardinali pentru a alege un succesor, dar de data aceasta Francisc ramane in functie si va conduce procedurile.

Inmormantarea lui Benedict va fi „solemna, dar simpla”, a spus Vaticanul, care nu a publicat inca detalii despre lista de invitati, pe langa faptul ca va include delegatii din Italia si Germania natala a lui Benedict. Ultima inmormantare papala, a lui Ioan Paul al II-lea in 2005, a atras un milion de credinciosi si sefi de stat din intreaga lume, desi Benedict a fost o figura mai controversata.

Un teolog stralucit, Benedict i-a instrainat pe multi catolici prin apararea ferma a valorilor traditionale. Ca papa, s-a straduit sa-si impuna autoritatea asupra bisericii, in timp ce aceasta se afla in situatie de criza, inclusiv din cauza acuzatiilor de abuzuri sexuale ale clericilor.

Succesorul sau creeaza o imagine foarte diferita, un iezuit argentinian care se simte cel mai bine intre credinciosi si care a cautat sa creeze o biserica mai plina de compasiune.

Papa Francisc i-a adus un omagiu lui Benedict in cadrul a trei evenimente in weekend, „multumindu-i lui Dumnezeu pentru darul acestui slujitor credincios al Evangheliei si al Bisericii”.

Francisc, in varsta de 86 de ani, a deschis perspectiva ca ar putea sa urmeze exemplul lui Benedict si sa demisioneze in cazul in care nu va mai putea sa-si indeplineasca indatoririle. In iulie, suferind de probleme la genunchi care l-au fortat sa stea intr-un scaun cu rotile, el a recunoscut ca trebuie sa incetineasca ritmul sau sa se gandeasca sa se dea la o parte.

Luna trecuta, Francis a dezvaluit ca atunci cand a preluat functia, a semnat o scrisoare de demisie in cazul in care starea precara de sanatate l-ar impiedica sa-si indeplineasca atributiile.

Perspectiva a fost ridicata de Papa Francisc in vara, cand, la intoarcerea dintr-o vizita in Canada, le-a spus reporterilor ca „usa este deschisa” pentru pensionarea sa. Nu ar fi o catastrofa, a spus el. Nu au fost prima data cand Francisc a facut aluzie la pensionare, potrivit The Guardian.

Aproape imediat dupa ce a fost ales, in martie 2013, la varsta de 76 de ani, Francisc a inceput sa faca aluzie la o perioada in care nu va mai fi papa – fie din cauza mortii, fie a pensionarii.

Sanatatea lui – care a fost o ingrijorare de cand i s-a extirpat un plaman in adolescenta – s-a deteriorat in ultimii ani.

Potrivit biografului papal Austen Ivereigh, „La foarte scurt timp dupa ce a fost ales, Francisc a spus ca demisia Papei Benedict a schimbat institutia papalitatii si ca toti papii de acum incolo vor trebui sa reflecteze daca ar trebui sa demisioneze din motive de fragilitate”.

„Papii moderni fac multe calatorii solicitante. Natura extrovertita a papalitatii contemporane inseamna intalniri nesfarsite si adunari de multime si este necesar un anumit nivel de conditie fizica. In plus, medicina moderna inseamna ca poti continua sa traiesti intr-o stare fragila intr-un mod in care nu puteai inainte. A fi ales pentru viata acum trebuie inteles ca: atata timp cat ai vitalitate.”

Dupa ce a demisionat, Benedict a luat titlul de papa emerit. El a continuat sa poarte sutana traditionala alba a titularului si locuieste in Vatican, la manastirea Mater Ecclesiae. Francisc a indicat deja ca va lua titlul de episcop emerit al Romei, va locui linistit in afara Vaticanului si va evita hainele albe papale.

Intr-un interviu de televiziune, Francis l-a descris pe predecesorul sau drept „sfant si discret”. Dar, a adaugat: „In viitor, lucrurile ar trebui delimitate mai mult, sau lucrurile ar trebui sa fie mai explicite”.

Existenta a doi papi nu a fost intotdeauna usoara. „Cand a fost creat pontificatul emerit, efectiv ca noua institutie, se temea ca ar fi putut provoca confuzie, sau ca ar putea actiona ca un focar de opozitie sau de contrast cu papa existent. Nu cred ca Benedict insusi a facut ceva pentru a alimenta asta. Dar cred ca a permis un fel de `curte` in jurul lui. Au existat multe cazuri in care papa emerit a fost efectiv manipulat in slujba agendelor traditionaliste. Se creeaza un sentiment ca exista o rivalitate. Francis a fost incredibil de rabdator in privinta asta si nu pare sa fi fost deranjat, insa cred ca a devenit constient de ce se poate intampla”, a adaugat Ivereigh.

„Fiecare tranzitie papala este traumatizanta. Dar Francisc va sti cand biserica are nevoie de energie proaspata si reinnoire. El va gasi momentul potrivit”, a conchis biograful.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: