Premierul japonez in turneu: Acord de intarire a cooperarii militare semnat cu Marea Britanie

externe

Premierul britanic Rishi Sunak si omologul sau nipon Fumio Kishida au semnat, miercuri, la Londra, un acord de cooperare militara care faciliteaza organizarea de exercitii militare comune, pe fondul agravarii situatiei din regiunea Indo-Pacific, determinata partial de cresterea puterii militare chineze, transmit Reuters, AFP si Kyodo citate de Agerpres.

„Acordul de acces reciproc” (RAA) stabileste regulile privind transportul armelor, atat pentru exercitii comune cat si pentru operatiuni umanitare.

Londra este pentru premierul japonez a treia escala in turneul sau de o saptamana in tari din Grupul celor 7 state industrializate, in vederea pregatirii summitului lor din mai de la Hiroshima, oras devastat de bombardamentul atomic al SUA din 1945, mentioneaza Kyodo.

Acordul, convenit in principiu in mai anul trecut, vizeaza accelerarea cooperarii in planul apararii si securitatii si va permite atat guvernului de la Tokyo, cat si celui de la Londra sa desfasoare forte pe teritoriul celeilalte tari, a precizat intr-un comunicat biroul premierului britanic.

Japonia a semnat un tratat similar cu Australia in urma cu un an, dar Marea Britanie este prima tara europeana care are un astfel de acord cu tara asiatica, potrivit comunicatului, care califica RAA drept „cel mai important tratat de aparare” dintre Marea Britanie si Japonia din 1902, cand a fost semnata Alianta anglo-nipona.

Tot in cadrul eforturilor de intarire a cooperarii de securitate, Japonia si Marea Britanie vor sa construiasca impreuna cu Italia un avion de lupta de „urmatoarea generatie”, pana in 2035, aminteste Kyodo.

Turneul lui Kishida, care a inceput cu Franta si Italia, va continua, dupa Marea Britanie, cu Canada si SUA, unde premierul japonez urmeaza sa poarte discutii cu omologul sau canadian Justin Trudeau si respectiv cu liderul de la Casa Alba, Joe Biden.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: