Cazurile de Covid in China ating borna de 900 de milioane (Universitatea din Beijing)

externe

Aproximativ 900 de milioane de persoane din China au fost infectate cu coronavirusul pana la data de 11 ianuarie, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Beijing, scrie BBC.

Raportul estimeaza ca 64% din populatia tarii a fost deja infectata cu acest virus.

Acesta plaseaza provincia Gansu, unde 91% din populatie ar fi  fost deja infectata, pe primul loc, urmata de Yunnan (84%) si Qinghai (80%).

Un epidemiolog chinez de top a avertizat, de asemenea, ca numarul cazurilor va creste in zonele rurale din China in timpul sarbatorilor noului an.

Se asteapta ca varful valului de Covid din China sa dureze doua-trei luni, a adaugat Zeng Guang, fost sef al Centrului chinez pentru controlul bolilor.

Sute de milioane de chinezi calatoresc in orasele lor natale – multi pentru prima data de la inceputul pandemiei – inainte de Anul Nou, pe 23 ianuarie.

China a incetat sa mai furnizeze statistici zilnice Covid de cand a renuntat la politica Covid zero.

Dar spitalele din marile orase – unde facilitatile de asistenta medicala sunt mai bune si mai usor de accesat – au devenit aglomerate cu pacienti cu Covid, pe masura ce virusul s-a raspandit in tara.

Vorbind la un eveniment la inceputul acestei luni, Zeng a declarat ca este „timpul sa ne concentram asupra zonelor rurale”, scrie publicatia Caixin.

Multi batrani, bolnavi si persoane cu dizabilitati din mediul rural au fost deja lasati in urma in ceea ce priveste tratamentul Covid, a adaugat el.

Provincia Henan, din centrul Chinei, este singura provincie care a oferit detalii privind ratele de infectare – la inceputul acestei luni, un oficial din domeniul sanatatii din aceasta provincie a declarat ca aproape 90% din populatie a avut Covid, cu rate similare in zonele urbane si rurale.

Cu toate acestea, oficialii guvernamentali spun ca multe provincii si orase au depasit varful de infectii.

Sarbatorile Anului Nou in China, care incep oficial la 21 ianuarie, implica cea mai mare migratie anuala de persoane din lume.

Se asteapta ca in total sa fie efectuate aproximativ doua miliarde de calatorii, iar zeci de milioane de persoane au calatorit deja.

Luna trecuta, China a renuntat brusc la politicile sale de zero Covid. De asemenea, ea si-a redeschis duminica frontierele.

Datele oficiale indica cinci sau mai putine decese pe zi in ultima luna, cifre care nu sunt in concordanta cu cozile lungi observate la casele funerare si cu rapoartele de decese de pe retelele de socializare.

In decembrie, oficialii chinezi au declarat ca intentioneaza sa publice lunar, mai degraba decat zilnic, actualizari privind situatia Covid in tara.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca China, care a incetat sa mai raporteze decesele cauzate de Covid incepand de marti, subraporta in mare masura decesele cauzate de Covid.

Ca raspuns, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a subliniat din nou joi, in cadrul unei sedinte de presa obisnuite, ca Beijingul a impartasit datele Covid „in timp util, deschis si transparent, in conformitate cu legea”, dupa ce a avut schimburi tehnice cu OMS in ultima luna.

Expertii internationali in domeniul sanatatii au prezis cel putin un milion de decese legate de Covid in China in acest an. Beijingul a raportat oficial putin peste 5.000 de decese de la inceputul pandemiei, una dintre cele mai scazute rate de deces din lume.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: