Zeci de mii de danezi au protestat impotriva anularii unei sarbatori crestine, pentru ca Danemarca sa poata creste cheltuielile militare

externe

Zeci de mii de oameni din Copenhaga au iesit duminica in strada pentru a protesta impotriva unui proiect de lege prezentat de guvern, care prevede eliminarea unei sarbatori publice pentru a finanta cresterea cheltuielilor pentru aparare, scrie Reuters.

Demonstratia a fost organizata de principalele sindicate din tara, care se opun eliminarii Zilei Marii Rugaciuni, o sarbatoare crestina care este respectata din 1686 si care cade in a patra vineri de dupa Paste.

Sindicatele din spatele protestului au estimat ca au participat cel putin 50.000 de persoane, aceasta fiind cea mai mare demonstratie din Danemarca din ultimii zece ani. Politia nu a furnizat o estimare oficiala.

 


Propunerea de abolire a sarbatorii a fost facuta in decembrie, ca raspuns la razboiul din Ucraina, ca mijloc de a creste veniturile fiscale pentru a sustine cresterea cheltuielilor pentru aparare.

Guvernul intentioneaza sa mearga mai departe cu obiectivul sau de a atinge tinta de cheltuieli de aparare a NATO de 2% din PIB pana in 2030 si sustine ca cele 4,5 miliarde de coroane daneze (654 milioane USD) suplimentare pot fi acoperite de veniturile fiscale mai mari rezultate din eliminarea vacantei.

Cu toate acestea, sindicatele, politicienii din opozitie si economistii au criticat propunerea, unii economisti sugerand ca aceasta nu va avea un impact de lunga durata, deoarece lucratorii isi vor adapta pur si simplu orele de lucru in alte moduri.

In Danemarca, orele de lucru si salariile sunt reglementate in principal prin acorduri colective intre grupurile de lucratori si angajatori, fara interventia statului. In pofida opozitiei, guvernul, care detine o mica majoritate in parlament, intentioneaza sa adopte proiectul de lege.

„In mod normal, aceste lucruri sunt discutate cu oamenii muncii, iar acum acest model este pe cale sa fie anulat. Protestam pentru a spera ca ii vom face sa ne asculte”, a declarat instalatorul Stig De Blanck, in varsta de 63 de ani, care manifesta in fata parlamentului.

Danezii lucreaza mai putine ore decat majoritatea tarilor din Europa, potrivit datelor OCDE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: