Schengen MILITAR. Cum inlesneste Estonia accesul trupelor NATO pe teritoriul sau

externe

Guvernul eston a aprobat recent o procedura care simplifica si accelereaza acordarea permisiunii de a intra in tara a navelor maritime si aeronavelor, eficientizand astfel circulatia fortelor NATO dintr-un stat in altul.

In conformitate cu noua procedura, permisiunea pentru navele militare de a intra in apele teritoriale estone si pentru aeronave de a penetra spatiul aerian al tarii trebuie sa fie acordata in termen de 7 zile. Acesta este termenul maxim admis. In practica, este nevoie de doar cateva ore sau zile pentru a se acorda permisiunea de acces aliatilor.

Potrivit ministrului Apararii, Hannes Hanso, nevoile de securitate ale tarii includ miscarea usoara a fortelor aliate de la o tara membra la alta, iar procedura stabilita arata un pas clar facut in aceasta directie. In urma aplicarii acestei reglemantari, Estonia devine una dintre cele mai flexibile tari pentru aliati din acest spatiu.

„Din pacate, exista multa birocratie in Europa, care incentineste miscarea rapida de trupe, chiar intre armatele aliate, in opozitie cu spatiul civil in care traim si in care granitele sunt libere”, a declarat Hanso, citat de Balkan Defense.

„Odata cu cu aceasta procedura, ne dorim, de asemenea, sa le aratam aliatilor din NATO ca repozitionarea trupelor poate fi facuta mult mai repde. Scopul nostru, pe termen lung, este sa cream un sistem in care miscarea fortelor aliate dintr-un stat in altul sa fie la fel de usoara ca si miscarea civililor in spatiul Schengen”,a mai spus ministrul citat.

„In comparatie cu alte state mebre NATO, noul regulament face din Estonia o tara in care procedurile de penetrare si miscare sunt foarte rapide. Exista state in Europa in care durata de acordare a permisiunii de penetrare sau survol este de pana la 30 de zile.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: