Iranul a executat prin spanzurare un disident suedezo-iranian acuzat de legaturi un atac in care au murit 25 de persoane in 2018

externe

Iranul a executat sambata un disident suedezo-iranian, condamnat pentru conducerea unui grup separatist arab, acuzat de atacuri, inclusiv unul asupra unei parade militare din 2018, care a ucis 25 de persoane, a informat televiziunea de stat citata de Reuters.

Habib Farajollah Chaab a fost condamnat la moarte pentru „coruptie pe pamant”, o infractiune capitala conform legilor islamice stricte ale Iranului.

Iranul a inceput procesul lui Chaab in 2022, sub acuzatia ca a condus Miscarea separatista de lupta araba pentru eliberarea Ahwaz, care cauta un stat separat in provincia Khuzestan, bogata in petrol, din sud-vestul Iranului, si ca a complot si a executat „numeroase bombardamente si operatiuni teroriste”.

Iranul a declarat in 2020 ca fortele sale de securitate l-au retinut pe Chaab in Turcia vecina si l-au dus la Teheran, fara a oferi detalii despre capturarea sa.

Suedia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cazul lui Chaab si, de asemenea, legaturile cu Iranul s-au inrautatit din cauza pedepsei cu inchisoarea pe viata data de un tribunal suedez unui fost oficial iranian pentru implicare in executia in masa a prizonierilor politici in 1988 in Republica Islamica.

Iranul a avut relatii tensionate cu minoritatile sale etnice, care includ arabi, kurzi, azeri si baluci, si le-a acuzat ca se aliniaza la tarile vecine.

Arabii si alte minoritati se plang de mult timp ca se confrunta cu discriminarea in Iran, o acuzatie pe care Teheranul o neaga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: