SUA: „Vrajitoare” din Connecticut, condamnate in urma cu 370 de ani, exonerate de Senat

life

Parlamentarii din Connecticut au votat pentru exonerarea a 12 persoane, la mai bine de 370 de ani dupa ce au fost condamnate pentru vrajitorie in America coloniala, potrivit BBC.

Unsprezece dintre cele 12 persoane au fost spanzurate dupa procese pe care Senatul statului recunoaste acum ca au fost „o eroare judiciara”. Zeci de oameni au fost executati pentru vrajitorie in SUA in secolul al XVII-lea.

Rezolutia vine in urma unei campanii de lunga durata a descendentilor pentru a-i exonera pe cei acuzati pe nedrept de vrajitorie.

Joi, Senatul din Connecticut a votat cu 33 la 1 pentru a-i exonera pe cei condamnati in procesele care au avut loc in stat de la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1600.

Senatorul care a votat impotriva miscarii, Rob Sampson, crede ca este gresit sa „dictam ce este corect sau gresit despre perioadele din trecut despre care nu avem cunostinta”. „Nu vreau sa vad proiecte de lege care incearca pe drept sau pe nedrept sa picteze America ca pe un loc prost cu o istorie proasta. Vreau sa ne concentram pe un viitor mai luminos si mai bun”, a spus el, citat de Associated Press.

Rezolutia fusese deja adoptata de Camera Reprezentantilor din Connecticut, cu 121 de voturi pentru si 30 impotriva.

Rezolutia vine dupa aproape doua decenii de lobby din partea CT Witch Trial Exoneration Project, un grup infiintat in 2005 de descendentii acuzatilor.

Grupul s-a declarat „multumit si recunoscator”, mai ales ca decizia vine in ajunul celei de-a 376-a aniversari a primei executii prin spanzuratoare din New England – cea a lui Alice Young.

„Suntem recunoscatori descendentilor, avocatilor, istoricilor, legiuitorilor ambelor partide si multor altora care au facut posibila aceasta rezolutie oficiala”.

Ei au adaugat ca „vor continua sa pledeze pentru educatia istorica si pastrarea amintirii victimelor procesului vrajitoarelor”.

Unii membri ai organizatiei si-au descoperit legaturile de familie in urma unor teste de ADN.

Membrii familiei si sustinatorii lor spun ca exonerarile sunt un pas important pentru a invata din greselile trecutului.

Saud Anwar, un senator de stat care a devenit interesat dupa ce un constituent a descoperit ca stramosul lor a fost un vanator de vrajitoare, a declarat AP ca procese pentru vrajitorie inca mai au loc in intreaga lume. „Este relevant, chiar si pentru aceste vremuri”, a spus el.

Proiectul de exonerare a vrajitoarelor spera ca, pe langa corectarea greselilor din trecut, acest lucru va aduce constientizarea faptului ca „vanatori de vrajitoare se desfasoara inca in multe parti ale lumii din cauza fricii, misoginismului si superstitiei”.

Cel putin 45 de persoane au fost acuzate de vrajitorie in Connecticutul colonial, desi Proiectul de exonerare a procesului vrajitoarei considera ca dosarul este probabil incomplet.

In cele mai cunoscute procese ale vrajitoarelor din Salem din Massachusetts, aproximativ 200 de persoane au fost acuzate, si 25 au fost ucise.

In august anul trecut, Massachusetts a exonerat-o oficial pe Elizabeth Johnson, ultima persoana care a fost condamnata in timpul procesului vrajitoarelor din Salem. Initial a fost condamnata la moarte, insa condamnarea a fost amanata si a trait pana la 77 de ani. Istoricii cred acum ca a suferit de o dizabilitate mintala.

Si in alte tari s-a incercat exonerarea persoanelor care au fost persecutate pe nedrept pentru vrajitorie.
Anul trecut, fostul premier al Scotiei, Nicola Sturgeon, a oferit scuze oficiale celor 4.000 de scotieni, majoritatea femei, care au fost acuzati de vrajitorie intre 1563 si 1736. Aproximativ 2.500 dintre ei fusesera executati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: