Rusia pierde initiativa in Ucraina si trece in defensiva – Ministerul britanic al Apararii

externe

luptator

Ministerul britanic al Apararii (MoD) a anuntat ca, de la inceputul lunii mai, Rusia „a reactionat la actiunile Ucrainei, mai degraba decat sa progreseze in mod activ spre propriile sale obiective de razboi”, scrie Newsweek.

Actualizarea informatiilor furnizate de MoD a venit la o zi dupa ce oficialii rusi au raportat ca mai multe drone au atacat Moscova, rezultand pagube la cladiri rezidentiale, dar fara victime omenesti. Kremlinul a acuzat Ucraina pentru acest atac, dar Kievul a negat responsabilitatea.

Rusia nu a reusit sa declare o victorie definitiva in orasul ucrainean Bahmut, in ciuda faptului ca a alocat resurse extinse in conflictul care dureaza de luni de zile si a inregistrat un numar mare de victime. De asemenea, Ucraina a efectuat multiple atacuri in ultimele saptamani asupra unor situri rusesti care contin munitie si provizii de care trupele presedintelui rus Vladimir Putin au nevoie pentru razboiul pe care l-a lansat impotriva Ucrainei in urma cu mai bine de 15 luni.

In estimarea sa, Ministerul britanic al Apararii a declarat ca, in cursul lunii mai, „Rusia a cedat din ce in ce mai mult initiativa in conflict”.

„In cursul lunii mai 2023, Rusia a lansat 20 de atacuri cu vehicule aeriene fara pilot si rachete de croaziera”, a scris Ministerul britanic al Apararii pe Twitter. „Rusia a avut putin succes in incercarea de a neutraliza apararea antiaeriana a Ucrainei”.

Dupa cum a afirmat think tank-ul Institute for the Study of War (ISW) in evaluarea sa, Rusia a fost deosebit de agresiva in lansarea de atacuri cu drone impotriva Kievului in cursul weekendului trecut. Cu toate acestea, Statul Major General ucrainean a raportat ca apararea sa antiaeriana a doborat 29 din cele 31 de drone lansate de Rusia impotriva Kievului in timpul atacurilor din weekend.

Potrivit Ministerului Apararii, un factor care a afectat capacitatea Rusiei de a ataca cu succes Ucraina este faptul ca aceasta a fost nevoita sa raspunda insurgentilor rusi, care au revendicat lovituri in regiunile vestice – precum Belgorod – din interiorul Rusiei. Ministerul Apararii a scris ca Rusia a fost fortata sa redistribuie fortele armate pentru a reactiona la aceste atacuri ale partizanilor.”

Un alt factor posibil care lucreaza impotriva fortelor lui Putin este ca acestea s-ar putea pregati pentru contraofensiva pe care se asteapta sa o lanseze Ucraina. Desi aceasta operatiune militara a fost prevazuta initial sa inceapa in primavara, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat intre timp ca ar putea fi amanata in timp ce armata sa asteapta arme si provizii suplimentare de la aliatii sai occidentali.

„Din punct de vedere operational, comandantii rusi incearca probabil sa genereze forte de rezerva si sa le pozitioneze acolo unde cred ca va avea loc contraatacul ucrainean”, a scris Ministerul Apararii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: