Romania reactioneaza DUR la amenintarile lui PUTIN

news

nato, alianta militara

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima surprinderea cu privire la pozitia exprimata in 27 mai, la Atena, de presedintele Federatiei Ruse cu privire la sistemul de aparare antiracheta din Romania, se arata intr-un comunicat al ministerului transmis sambata.

„Aceasta pozitie releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antiracheta. Ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale. Reamintim si cu aceasta ocazie ca prevederile Acordului bilateral dintre Romania si SUA in domeniul apararii antiracheta reglementeaza cu strictete caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu si conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reitereaza ca acest sistem nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse sau a altui stat”, se arata in comunicatul MAE.

MAE vorbeste in precizarile sale despre „distorsionarea repetata” a realitatilor.

„Distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta. In plus, este surprinzatoare plasarea acestui subiect in cadrul regional de securitate, in conditiile in care, sunt binecunoscute cauzele evolutiilor preocupante din ultimii ani in materie de securitate regionala”, mai sustine MAE.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, deoarece gazduiesc elemente ale scutului antiracheta american pe care Moscova il considera o amenintare, transmite Reuters.

Vladimir Putin a facut vineri cele mai dure declaratii la adresa scutul american, atragand atentia ca Moscova a afirmat in repetate randuri ca va lua masuri de retorsiune, insa Washingtonul si aliatii sai au ignorat avertismentele.

„Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii pur si simplu nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin la Atena intr-o conferinta de presa, organizata in comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. „In aceeasi situatie se afla si Polonia”, a continuat presedintele rus.

Vladimir Putin nu a specificat ce masuri concrete va lua Rusia, insa a subliniat ca nu va face primul pas si doar va raspunde la actiunile Washingtonului. „Nu vom actiona pana cand nu vom vedea rachete in zonele cu care ne invecinam”, a mai spus presedintele rus.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: