Referendum in Franta pentru IESIREA din UE? Precizari transante ale presedintelui Hollande

externe

Tot mai multe apeluri se fac auzite in Franta in vederea organizarii unui referendum cu privire la UE, de cand britanicii au votat, cu o saptamana in urma, pentru iesirea tarii lor din Uniune.

Politicieni importanti, inclusiv ministrul economiei Emmanuel Macron si favoritul pentru alegerile prezidentiale din 2017 Alain Juppe, fost premier de centru-dreapta, au indemnat la organizarea unui referendum cu privire la un nou proiect UE. Doar Frontul National de extrema dreapta a indemnat la un referendum cu privire la apartenenta tarii la UE.

‘De ce sa organizezi un asemenea tumult si confruntare daca nu pentru a parasi UE? Minciuni, simplificari, excese si chiar violenta pe care le-am vazut in timpul campaniei pentru referendum in Marea Britanie nu au fost suficiente pentru acesti ‘ucenici vrajitori’?’, a declarat Hollande pentru cotidianul Les Echos, intrebat daca ar trebui sa fie organizat un referendum in Franta.

Multi din Franta sunt din ce in ce mai deziluzionati cu o Europa pe care ei o vad ca fiind mult prea pro-economie de piata si insuficient de protectoare, ceea ce face ca rezultatul unui astfel de referendum sa fie greu de prevazut. In 2005, o propunere de Constitutie a UE a fost blocata prin referendum in Franta si Olanda.

Circa 55% dintre alegatorii francezi nu doresc organizarea unui referendum cu privire la apartenenta la UE, in timp ce 45% cred ca aceasta ar fi o idee buna, potrivit unui sondaj Elabe dat publicitatii miercuri.

Votul cu privire la UE va fi dat in timpul alegerilor prezidentiale, a conchis Hollande pentru Les Echos. ‘Astfel, experienta britanica va fi un exemplu sau un contra-exemplu’, a spus el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: