Renumit politolog, ipoteza halucinanta: „SUA stiau de puci, sperau ca acesta va reusi”

externe

Dupa lovitura de stat esuat din Turcia, relatiile acesteia cu SUA, care, probabil, au stiut despre ceea ce urma sa se intample, dar nu s-au opus, sunt grav afectate. Asta sustine cunoscutul politolog italian, Germano Dottori, de la catedra de cercetari strategice a Universitatii din Roma, intr-o interventie pentru Ria Novosti preluata de BGNES.

„Intrebarea principala este nu cine a stat, concret, in spatele tentativei loviturii de stat. Problema este sa aflam de ce SUA nu au oprit acest eveniment, din moment ce stiau ca militarii asta urmau sa faca? Eu cred ca americanii nu au facut nimic pentri a-i opri pe complotisti, sperand ca puciul va reusi.

Cred ca asta s-a intamplat pentru ca americanilor nu le-a fost pe plac recenta apropiere dintre Rusia si Turcia. Dupa mine, asta este singurul element care ar fi putut nelinisti administratia Obama. Americanii vad Turcia ca pe un viitor canal de tranzit al gazului irakian spre Europa, care ar deveni o alternativa la gazul rusesc.

Curios este ca, in noaptea puciului, americanii au tacut pana cand secretarul de stat John Kerry a iesit public, sustinand ca spera intr-o reglare pasnica a lucrurilor. Cu alte cuvinte, americanii sperau ca puciul va reusi. De-abia dupa patru ore, pe scena a iesit Obama, care s-a pozitionat de partea fortelor alese democratic. Dupa aceea, in numele NATO, acelasi lucru l-a facut si Stoltenberg.

Acum trebuie sa aflam cat de serios poate Ankara sa puna sub semnul intrebarii relatiile sale cu SUA. Evident, totul depinde de Erdogan. Acesta este turbat si, totodata, este speriat, dar va profita de acest moment pentru a face curatenie in armata.

Pe de alta parte, SUA au o multime de instrumente prin care pot pune presiune pe Turcia, inclusiv in plan economico-financiar. In ceea ce priveste relatiile dintre Ankara si Washington, Erdogan ar trebui sa faca o pauza pana la alegerile americane din noiembrie”, a incheiat profesorul italian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: